Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vénafelismerő egér a Fujitsutól

Laptop

Vénafelismerő egér a Fujitsutól

A Fujitsu kutatói egy új azonosítási technológiát dolgoztak ki: a tenyeret infravörös sugárral megvilágítva a vénák alapján ismerik fel a felhasználót. A számítógép egérbe épített teszt-berendezés 99,5%-ban megbízható eredményt ad.

A Fujitsu kutatólaboratóriumában egy új biometrikus azonosítási módszert dolgoztak ki. Egy számítógép-egérbe épített infravörös leolvasó-berendezés végigpásztázza a tenyér felületét, a fényben a vénák jobban láthatóvá válnak. Ezután az egérbe épített mini digitális kamera fényképet készít az erekről, majd összehasonlítja az adatbázisában tárolt mintákkal. A Fujitsu 700 fős mintán végzett tesztje alapján 99,5%-os pontosságúnak bizonyult a módszer. A kutatók szerint a 0,5%-os hibahatárt a további fejlesztés során még lejjebb lehet majd csökkenteni.

A Fujitsu szakemberei szerint az emberi kézen levő erek hálózata ugyanannyira egyedi, mint az ujjlenyomat. Az egyetlen dolog, mely a növekedés hatására változik, az a kezünk mérete.

Az egérbe épített azonosítót összekapcsolhatjuk számítástechnikai rendszerünk felhasználó-menedzsment szoftverével, így az adott felhasználó bármely számítógépen azonnal a saját hozzáférési jogaival léphez be a hálózatba. A kutatók szerint a megoldás előnye, hogy a letapogató berendezés az egér hátulján helyezkedik el, így a felhasználónak nem kell megtanulnia semmilyen új eszköz használatát, és azonosítás után rögtön kezdheti a munkát.

A technológia nem csak egerekbe, hanem más leolvasó berendezésbe is beépíthető, a Fujitsu tervei szerint hamarosan felváltja majd a nagy cégeknél/épületeknél használt kártyás beléptető rendszert.

Az idei év elején ugyanakkor több arcazonosítással, ujjlenyomat-azonosítással kapcsolatos projektet leállítottak, ugyanis túl egyszerűnek bizonyult a rendszerek kijátszása. Emellett egyik technológia sem tudott megfelelően alacsony hibaszázalékot elérni. A Fujitsu új technológiáját még csak most tárta a nyilvánosság elé, hamarosan kiderül, hogy ki tud emelkedni a jelenleg komoly problémákkal küzdő azonosítási rendszerek közül.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés