Connect with us

Hirdetés

technokrata

Madarak márpedig kellenek!

Kütyük

Madarak márpedig kellenek!

Nyomozók, akcióban.

A Washingtoni Egyezményt azzal a céllal hozták létre több mint 30 évvel ezelőtt, hogy a kereskedelem által veszélyeztetett állat és növényfajok számára hatékony védelmet biztosítson. A tiltott kereskedelem megfékezésében, illetve a sokszor szükségtelen vásárlási igény csökkentésében nagy szerepe van a társadalmi tudatformálásnak és a tájékoztatásnak. Ennek szellemében az érintett növény- és állatfajokról, a belőlük készült termékekről, a kereskedelem mértékéről, szabályozásáról és a társadalom szerepéről a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a WWF Magyarországgal és más civil szervezetekkel közösen már 5. éve folytatja figyelemfelkeltő kampányát.

A két szervezet idén az Oracle-lel közösen indította útjára azt a weboldalkészítő pályázatot, amely a „Ne vedd, védd! Az állati nyomozó akcióban!” nevet viselte. A 7-18 éves diákok és tanáraik számára meghirdetett pályázat témája a veszélyeztetett növény- és állatfajok, illetve a belőlük készített ajándéktárgyak kereskedelme volt. A diákok feladata az volt, hogy felderítsék lakóhelyük környékét, „nyomozzanak”, hogy milyen veszélyeztetett állatok és növények élnek környezetükben, vagy éppen cserélnek gazdát az üzletekben! Kutatásuk eredményeiről honlapot kellett készíteniük a Think.com kommunikációs közösségépítő eszköz segítségével. Az így létrehozott portálok célja, hogy a diákok egymástól tanulhassanak a természeti értékek megőrzésének fontosságáról, és megismerjék a velük folytatott túlzott mértékű kereskedelem okozta károkat.

A 2007. szeptemberétől november végéig tartó pályázatra 20 csapat nevezett. A pályázók kutatást folytattak a környéken élő, illetve az ott árusított, veszélyeztetett állatokról és növényekről: volt, aki a madárgyűrűző-táborban készített interjút a helyi természetvédelmi hatósággal, volt, aki kínai áruházban, virágboltban vagy a helyi állatkereskedésben tartott nyomozást és volt, aki a könyvtárban kutakodott védett fajokról szóló könyvek után. Kutatásuk eredményeit aztán megjelenítették a saját maguk által készített honlapokon, így a pályamunkák között van olyan honlap is, ahol megtudhatjuk, milyen énekesmadarak élnek lakóhelyeink környékén a kertekben.

A zsűri a 3 legjobb csapatot értékelte. A zsűri elsősorban a szakmai tartalmat, a megjelenítést és a számítógépes eszközhasználatot vette figyelembe. A helyezettek magas színvonalú és ötletes honlapokat készítettek, sőt a növény- és állatcsempészetről, a szőrmeiparról alkotott saját véleményüknek is hangot adtak.

A nyertesek listája a következő:

1. helyezettek: Berkes Bernadett, Veres Kata és Sáfrány Anna – a Batsányi János Gimnázium és SZKI, Csongrád 6. osztályos tanulói

2. helyezettek: Forrai Regina, Hubert Alexandra, Margariti Lambrini és Pentz Nikolett – a Városligeti Általános Iskola, Budapest, XIV. ker. 5. osztályos tanulói

3. helyezettek: Bálint Bertold, Schal Zsolt és Váczi Dániel – a Batsányi János Gimnázium és SZKI, Csongrád, 6. osztályos tanulói.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés