Connect with us

Hirdetés

technokrata

A P2P-t megvédő, és ezért elbocsátott egyetemi tanár esete

Kütyük

A P2P-t megvédő, és ezért elbocsátott egyetemi tanár esete

Spanyolországban egy, a szerzői jogok témában már évek óra előadásokat tartó egyetemi oktatót azért tanácsoltak el az intézményből, mert védelmébe vette a peer to peer technológiát.

Jorge Cortell idestova több mint 5 éve tanít(ott) már szellemi tulajdonjogokkal foglalkozó témában a Valenciai Műszaki Egyetemen. A hónap elején érdekes és igen kellemetlen dolog történt a spanyol tanárral: elbocsátották állásából azért, mert szóban megvédte a peer to peer technológiát.

Történt ugyanis, hogy felkérték Cortellt, tartson az egyetem egyik épületében egy előadást. Ennek során elemezni tervezte a P2P hálózatokkal kapcsolatos jogi kérdéséket, illetve a technológia előnyeit. A tanár – hallgatva a józan ész diktálta érvekre – mindent összevetve azt tervezte közvetíteni a diákok számára, hogy a P2P önmaga teljesen legálisan használható. Mindezt annak ellenére, hogy Spanyolországban számos újságban és televíziós adásban úgy igyekeznek beállítani a peer to peer technológiát, mint egy illegális tevékenységre buzdító eszközt.

A tanár már az előadás előtt nehézségekbe ütközött, az oktatási intézmény dékánja ugyanis egy nappal a konferencia megtartását megelőzően megpróbálta „betiltani” Cortell beszédét. Az előadás helyszíneként szolgáló termet ugyanis hirtelen foglaltnak nyilvánította, ami miatt a tanár kénytelen volt egy másik termet kérvényezni – az egyetem vezetője aztán ezt a kérelmet elutasította. Harmadik nekifutásra ugyanez zajlott le, így végül az oktatási intézmény étkezdéjében volt kénytelen megtartani az előadást a tanár – közel 150 hallgató előtt.

Kicsivel később a tanszékvezetőt behívatta a dékán, és azt követelte tőle: tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy Cortell ne taníthasson a továbbiakban az egyetemen. Cortell felettese felkérte, hogy távolítson el minden hivatkozást, ami az egyetemi oldalakról az ő saját website-jára mutat, illetve tüntesse el annak nyomait is, hogy az oktatási intézményben dolgozott. A tanszékvezető azt azért elárulta Cortellnek, hogy nem jókedvéből kéri minderre, hanem komolyan megfenyegették mind őt, mind az általa irányított programot is egy alapos átvizsgálással, ha nem teszi ki az oktató „szűrét”.

A tanár elsősorban nem is azt tartja fontosnak, hogy elvesztette a munkáját (érdekességképpen: az általa tartott órákra járó diákok az összes oktató közül őt minősítették a legjobb előadónak), hanem azt a durva cenzúrát, amely az Európai Unió egyik tagállamának rangos felsőoktatási intézményében megtörténhetett. Cortell a háttérben a zene- és a filmipar képviselőit sejti, akik komoly nyomást gyakorolnak annak érdekében, hogy az ő álláspontjuk terjedjen el a diákok között.

Az esetet egyébként nem sokkal a fentiek megtörténte után felkapta a spanyol média, több mint 400 spanyol blogger foglalkozott vele, országos sugárzású rádióadásokban boncolgatták a témát és több újságban, magazinban is napvilágot látott Cortell története.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés