Connect with us

Hirdetés

technokrata

Interware: korszerű nagy terhelhetőségű rendszerek üzemeltetése

Kütyük

Interware: korszerű nagy terhelhetőségű rendszerek üzemeltetése

Mivel egyre több nagy forgalmú rendszer üzemel a magyar interneten, megnövekedett az igény a korszerű terhelés-elosztó rendszerek iránt is.

Az Interware nagy hangsúlyt fektet a folyamatosan felügyelt rendszereinek és szolgáltatásainak fejlesztésére és felismerve a piaci igényeket, valódi Load Balancing Server (LBS) megoldást kínál, a Linux Virtual Server (LVS) alkalmazásával, mely használata leveszi a tartalom szolgáltató válláról a feladatot és a beruházás költségeit.

Az Interware új szolgáltatása egyre népszerűbb, különösen azok körében, akik produktív és mission critical rendszereket üzemeltetnek, ahol a szolgáltatások egy hardver, illetve szoftver meghibásodás miatti leállása nem megengedett, illetve a nagy terhelésű szervereket üzemeltető szolgáltatók körében, melyek a szolgáltatás segítségével több kisebb teljesítményű – esetenként – költséghatékonyabb hardvereken is üzemeltethetik szolgáltatásaikat. A terhelt, illetve redundanciát igénylő szerverek nagy része együttműködik a megoldással, kevés kivétellel, de utóbbi esetekben is kisebb módosítások szükségesek csupán. A rendszer két, komoly terhelést jelentő, éles teszten is megfelelt, mely egy merőben új mozgóképes hirdetési forma a „StreamBox” banner ad-server kiszolgálását jelentette napi több százezer megjelenéssel.

A Load Balancing Server (LBS) és a Linux Virtual Server (LVS)

E módszer lényege, hogy az LBS folyamatosan figyeli a rábízott hostok működési paramétereit, terhelését és a kéréseket ennek megfelelően irányítja. A működő hostokról nyilvántartást vezet és kérést csak működő host felé irányít. Az LVS lehetővé teszi, hogy az így összeállított rendszer egyetlen IP alatt látszódjék. A felhasználó oldaláról megközelítve az LBS/LVS rendszerek kívülről nem mutatnak semmilyen egyedi tulajdonságot, csupán azt, hogy igen nagy terhelhetőségűek és magas rendelkezésre állást biztosítanak.

A módszer hátránya, hogy az ilyen módon felépített rendszernek nagyobbak a hardver követelményei. Minimum egy (de ideális esetben kettő) dedikált frontend/backend és hasonlóképpen minimum egy (de lehetőség szerint kettő) LVS szervert igényelnek, ami a kiépítettségtől függően kettő vagy több gép üzembe helyezését igényli. Ha figyelembe vesszük, hogy egy redundáns rendszer hibatűrése a leggyengébb pont tűrésétől függ, nem szabad megfeledkeznünk a szervereket összekötő aktív eszközök többszörözéséről sem. Így egy valóban hatékony LBS/LVS rendszer üzemeltetése költséges és bonyolult feladat.

A terhelés-elosztásról

A terhelés-elosztás nem új fogalom, hiszen minden nagy forgalmú rendszer használ valamilyen megoldást. Az egyik legelterjedtebb, hogy a DNS szerver egyedi konfigurálásával elérik, hogy egy név alatt több IP látszódjék (ahány host, annyi különböző IP) és így a kérések először az első hostra, majd a másodikra és így tovább érkeznek.

E megoldás előnye, hogy igen nagy rendszerek esetében is olcsón alkalmazható. Példaként legtöbbször a google-t említi a szakirodalom. A megoldás hátránya, hogy ha a hostok közül valamelyik üzemképtelenné válik, és erről nem értesül a DNS szerver, a cím kiadása tovább folytatódik és a kliens a hibás hostról próbálja meg letölteni a kívánt információt, majd hibaüzenetet ad.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés