Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szovjet holdraszállás

Dotkom

Szovjet holdraszállás

A csalhatatlannak hitt képek észrevétlenül manipulálhatók.

Mindenki látott már utólag módosított digitális képet; olykor nagy botrányt is kavar egy-egy ilyen eset, ártatlanabb helyzetben viszont jót derülhetünk például a pocsolyából előugró cápán. Utóbbi nem is jelent problémát, ám ha a hivatalos médiában megjelenik egy-egy manipulált kép, az rendszerint kiveri a biztosítékot. Nem véletlen, hogy az újságok nagyon alapos vizsgálatnak vetnek alá egy-egy, kétséget ébresztő fényképet.

szovjet holdaszallas

Sztalin iphone-nalEzt a munkát segítik az olyan hitelesítő algoritmusok, mint például a Canon OSK-E3 rendszere, ami a képeket felhasználók számára biztosítékot szolgáltat a vizsgálat tárgyát képező fotó érintetlenségére. A rendszerben azonban nem lehet vakon megbízni, amint arra egy, a Terminal hűséges olvasói számára ismert orosz cracker, Dmitry Sklyarov nemrég rávilágított. Az Elcomsoftnál dolgozó szláv programozó ugyanis nemrég felfedezte a Canon rendszerének egyik gyengeségét, melyet kihasználva anélkül tudja módosítani a digitális fényképeket, hogy eredetisége utólag, a titkosítás ellenőrzésével kétségbe vonható lenne. Ezt illusztrálandó készítette a cikkben látható képeket (például Sztálin iPhone-nal) Sklyarov, melyek mind átmennek a Canon eredetiségigazoló tesztjén.

„Az Elcomsoft által észrevett sebezhetőség megkérdőjelezi az összes, Canon által hitelesített fényképes bizonyítékot és nyilvánosságra hozott fotót, egyben hatásosan igazolja a Canon Original Data Security rendszer használhatatlanságát.” – olvasható az oroszok által kiadott közleményben. Felfedezésükkel egyébként a múlt heti Confidence 2.0 konferencián állt nyilvánosság elé a szláv kóder, aki bemutatójában néhány keresetlen tanáccsal is ellátta a Canont, hogyan javítsa a hibát a jövőben gyártani tervezett kamerák esetében.

szabadsagszobor sarlovalSklyarov hírneve közel évtizedes: akkor vált nemzetközileg ismertté, amikor 2001 nyarán letartóztatták az Adobe eBook Reader digitáliskönyv-olvasó védelmének feltörése miatt. Az ügyről később sokan a két szuperhatalom egykori egymással való szembenállására asszociáltak, egyfajta digitális hidegháborút látva az orosz cracker amerikai fogva tartásában. Sklyarovot ugyanakkor nem tántorították el a történtek, így szabadon engedését követően nem sokkal már újra digitális (másolás)védelmi eljárások megtörésén dolgozott.

Az orosz cracker korábbi tevékenységéről bővebben itt olvashat.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés