Connect with us

Hirdetés

technokrata

Biztonságban a Facebookon? Hát nem…

Dotkom

Biztonságban a Facebookon? Hát nem…

Minden ötödik felhasználót támadás ér a közösségi hálózaton.

Safego
A Facebook alkalmazással a közösségi hálózatban regisztrált felhasználók felmérhetik, mennyire sebezhetőek egy malware-rel szemben. Telepítés itt.

Hétfőn adta ki jelentését a biztonsági szoftverek fejlesztésével foglalkozó BitDefender, melyben a Safego alkalmazás statisztikáit értékeli. A vállalat úgy véli, hogy a felhasználók 20 százaléka potenciális veszélynek van kitéve az üzenőfalon keresztül megjelenő ártalmas linkek révén. A szakemberek szerint olyan hivatkozásokról van szó, melyek egy klikkelés után „a felhasználó accountjának „eltérítését” eredményezik, és automatikusan postolásra kerül a nevükben egy malware-re mutató link az érintett üzenőfalára, melyet így ismerősei is azonnal láthatnak”.

Eddig több mint 14 ezer facebookozó telepítette a Safego-t, ami ugyan eltörpül az 500 milliós felhasználói táborhoz képest, mégis, már viszonylag reprezentatív mintát ad. Ugyanakkor elkeserítő, hogy ez a 14 ezer internetező nyilvánvalóan azok közül kerül ki, akik jobban odafigyelnek személyes digitális terük védelmére – azok között valószínűleg nagy fertőzési hullámok várhatóak, akik nem fordítanak gondot erre, sőt, abban a nyugodt tudatban kattintgatnak, hogy semmi baj nem történhet a közösségi hálózaton. Hacsak nem tesznek megelőző lépést a Facebook üzemeltetői.

Facebook Adobe malware vetkőző nő video screenshot

Vetkőző nő vagy digitális fertőzés? A bal alsó sarokból kiderül…

Aki kíváncsi, hamar megöregszik – vagy megfertőződik…
A támadások több mint 60 százaléka külső, ártalmasnak bizonyuló alkalmazások értesítéséből érkezik. A legnépszerűbb „támadó alkalmazások” (az összes digitális kártevő 21,5 százaléka) azok közé tartoznak, melyek a FB által nem biztosított, de élénk felhasználói érdeklődést kiváltó funkciókat ígérgetnek. Például azzal kecsegtetik a felhasználókat, hogy kideríthetik, ki nézte meg profiloldalukat, vagy, hogy ki törölte őket ismerőseik listájából (unfriend). Az érintettek 15,4 százaléka virtuális játékbónusz ígérete miatt ugrott be (például a FarmVille miatt), 11,2 százalékuk pedig egyéb Facebook „kiegészítések” (például ingyenes háttérképek vagy dislike gombok) miatt került bajba. 7,1 százalékuknak olyan jól ismert játékok új változatait kínálták, mint a World of Warcraft, 5,4 százalékuk pedig azt hitte, létezik olyan, hogy ingyen telefon. Végül az érintettek 1,3 százalékát ingyenes online filmnézéssel sikerült becsapni.

Az alkalmazásokra alapuló támadásokon túl a BitDefender további kísérletekről is beszámolt. 16 százalékos részesedéssel képviseltették magukat azok a malware-ek, amik a közösségi hálózat tagjait valamilyen sokkoló videó megnézésére késztették, míg a támadások 5 százaléka a „külső Internetből” érkező vírustámadás (például Koobface) volt.

Még elszomorítóbb a helyzet, ha figyelembe vesszük, hogy a Safego csak az üzenőfalon keresztüli kommunikációt képes felügyelni, a privát üzenetekben zajló beszélgetéseket nem. Pedig nyilvánvaló, hogy utóbbi kommunikációs csatornák sem mentesek a digitális kártevőktől, veszélyes helyre mutató linkektől. Annak ellenére, hogy a közösségi hálózat üzemeltetője biztonsági szemszögből rutinszerűen ellenőrzi a felhasználói tevékenységeket, és igyekszik mindenféle támadási felületet még időben felfedezni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés