Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ki kíváncsi ránk az Iwiwen, Facebookon?

Kütyük

Ki kíváncsi ránk az Iwiwen, Facebookon?

Megtudhatjuk, hogy ki nézte meg profilunkat a közösségi hálózatokon?

Némelyek számára a közösségi hálózatok adatlapjainak böngészése olyan, mintha mások életében vájkálnának. Sokan ugyanezt érzik fordítva is, ezért számos felhasználói csoport született már azért, hogy az adott site üzemeltetőitől kiköveteljék: legyen nyilvános, ki, kik nézték meg adatlapjaikat. Ez a törekvés annyira felerősödött, hogy a Facebookon már olyan alkalmazások is születtek, amik azt ígérik, előhozható vele az egyébként létező adat.

Ennek azonban ne dőljünk be: az amerikai szolgáltatás üzemeltetőinek nyilvánosan ismertetett álláspontja, hogy ilyen funkcióra nincsen szükség, és így nem is támogatják ezt a fajta felhasználói kezdeményezést (ugyanakkor ez a “húzás” mindenképpen árnyalja a helyzetet). A külső alkalmazások pedig csak kihasználják a közösségi hálózatok érzékenyebb lelkű tagjainak hiszékenységét, és ahelyett, hogy azt nyújtanák, amit ígérnek, gyakran más áll a háttérben. Például egy kis extra pénzre szeretnének szert tenni a programokat írók: a felhasználó telepít, kattint párat, majd valamilyen üzenet révén – vagy tapasztalati úton – rájön, hogy nem működik az adott alkalmazás. Eközben azonban több reklámot is megjelenítenek számára, amiből bevétele származik annak, aki a hamis programot készítette.

Iwiw profilklub-keresoNem véletlen, hogy a Facebook tavasszal már nagy irtóhadjáratot szervezett az alkalmazások között, és letiltotta a kamu programokat. Nem is az a legnagyobb probléma, hogy nem kívánt reklámok jelenhetnek meg a felhasználók számára, nyilatkozta akkor az európai részleg vezetője, Richard Allan, hanem az, hogy akár rosszindulatú tartalmak, linkek terjesztésére is felhasználók ezek az álalkalmazások.

A Facebook analógiájára az Iwiwen is létrejöttek már azok a csoportok, amelyek támogatnák egy, a felhasználói profilok megnyitását rögzítő, és az adott felhasználó számára tájékoztató program létrehozását. Azonban hiába, az Iwiw mindmáig nem járult hozzá ennek a funkciónak a létrehozására. Más a helyzet persze az olyan kisebb közösségi hálózatoknál, mint a diplomásokat egy adatbázisba szervezni hivatott KlubD, ahol már a szolgáltatás létrehozása óta lehetőség van ellenőrizni, hogy ki nézte meg profilunkat az elmúlt időszakban.

Kérdés, hogy melyik hozzáállás a jobb?



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés