Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megvették az Invitelt

Dotkom

Megvették az Invitelt

Komoly kihívója akadt a Magyar Telekomnak.

A Hungarian Telephone and Cable Corporation (HTCC) bejelentette Magyarország második vezetékes távközlési szolgáltatója, az Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt. felvásárlásáról szóló megállapodás megkötését.

A megállapodás értelmében a HTCC megvásárolja a Matel NV 100%-át (és ezáltal közvetett úton az Invitel részvényeinek 99,98%-át szerzi meg) a záráskori hitelállomány átvállalása beszámításával összesen 470 millió eurós vételárért (611 millió USD ), amely az Invitel által a 2006. szeptember 30-ig terjedő 12 hónapos időszakban elért EBITDA 6,1-szeresének felel meg (A 2007. január 5-én érvényes 1,299 USD/EUR árfolyamon számolva.). Az ellenérték készpénzben teljesítendő, ez egyrészt új hitelfelvételből, másrészt az Invitel jelenlegi vezetősége egyes tagjai részére – az Invitelben birtokolt részvényeik egy részének ellenértékeként – kibocsátott, legföljebb 1,1 millió darab új HTCC részvényből (mely a HTCC teljesen higított részvénytőkéje közel 6,2 százalékának felel meg) áll össze.

Az ügylet a szokásos zárási feltételek – ide tartozik a magyar és a román hatóságok engedélye – függvényében jön létre, és a zárásra várhatóan 2007 első felében kerül sor.

A közös fellépés haszna
A HTCC és az Invitel erőinek egyesítésével a távközlési megoldások vezető alternatív szolgáltatója jön létre Magyarországon. Erre az alapra támaszkodva a közös vállalkozás kedvezőbb helyzetből irányíthatja a működési hatékonyság javítását célzó munkát, és rendkívül fejlett termék- és megoldáskínálatot nyújthat lakossági és üzleti előfizetőinek. A távközlési piac nyitását követően megjelent, a szerves növekedést elősegítő lehetőségeket tovább erősítheti az olyan új szolgáltatások gyorsított ütemű országos kiépítése, mint amilyen a szélessávú Internet, az IP alapú hangátvitel vagy az úgynevezett „triple play” szolgáltatások. Az új, közös szolgáltató országos piaci részesedése várhatóan megközelíti a 20%-ot, és a kijelölt 54 magyarországi szolgáltatási körzet közül 14-ben meghatározó szolgáltatóként fog működni.

A kedvezőbb növekedési feltételek mellett a társaság azzal számol, hogy a működési költségeken éves szinten 14 millió eurót (19 millió USA dollárt) takaríthat meg és – mivel a most kibővült csoport egyetlen országos ügyfélkiszolgáló hálózatra támaszkodhat – további megtakarításokra számíthat a beruházások terén is. A működési költség-megtakarítások a közös hálózat-üzemeltetés optimalizálásából, a bővített termékkínálat valamint az értékesítési, marketing és disztribúciós tevékenységek egységesítéséből, továbbá a műszaki, informatikai és ügyféltámogató funkciók áramvonalasításából erednek. A vállalat-integráció folyamata a várakozások alapján akár 12 hónapot is igénybe vehet, a szinergiás célok többségét az ügylet létrejöttét követő két éven belül valósíthatja meg a Társaság.
A 2006. szeptember 30-ig terjedő tizenkét hónapos időszakra számítva az egynek tekintett vállalkozások pro forma árbevétele 348 millió euró (429 millió USD) volt, üzemi eredménye (EBITDA) pedig elérte a 119 millió euró (146 millió USD) összeget.

Menedzsment és integráció
A bővített csoport vállalatvezetése mindkét szervezet erősségeire építeni kíván. A bővített társaság vezérigazgatói székét Martin Lea foglalja el, és Robert Bowker veszi át a pénzügyi vezérigazgató-helyettes posztját.

Torben V. Holm a szerződése értelmében és az ügylet kapcsán várhatóan lemond a HTCC vezérigazgatói posztjáról. Távozását megelőzően Holm segíteni fog a két vállalkozás egyesítésének korai, kritikus fázisában az ügyletből származó lehetséges, ésszerű szinergiás előnyök kiaknázása terén.

Míg a CFO pozícióját hosszabb távon az Invitel-vezető Robert Bowker tölti majd be, a HTCC Igazgatóságának döntése szerint ideiglenes jelleggel Steven Fast marad a pénzügyi vezérigazgató-helyettes (CFO) egészen az Invitel eladásának befejeztéig. A 46 éves Steven Fast azt követően vette át a vállalat pénzügyeit, hogy Bill McGann, a HTCC jelenlegi CFO-ja a 2006. év végével lemondott. Fast okleveles könyvszakértő (CPA), emellett MBA végzettsége is van. Az utóbbi években egy afrikai, illetve egy szlovén mobil telefontársaság pénzügyi vezetőjeként dolgozott. Ezt megelőzően pedig a Deloitte and Touche közép-európai ágazatánál dolgozott különböző beosztásokban.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés