Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bankkártya adatok gyűjtése Google-lal

Dotkom

Bankkártya adatok gyűjtése Google-lal

Nem is hinnénk, mennyi olyan weboldal van, ahol hitelkártya adatokhoz lehet hozzáférni – csak meg kell találni ezeket az oldalakat. Sajnos ez korántsem lehetetlen, például a Google segítségével is nyomára lehet bukkanni pár ilyen weblapnak.

Az olyan információk, mint a kártyatulajdonos neve, címe, telefonszáma és egyéb hitelkártya adatai, az Interneten több helyen is megtalálhatók, nem feltétlenül védetten és legálisan eltárolva. Ugyan ezek az adatok gyorsan elévülnek, de a CNET nemrég végzett egy kis kutatást a témában, és azt találta, hogy bizony lehet olyan adatokat találni, melyek még érvényesek. Nem ez az első eset, hogy a Világháló legnépszerűbb keresőjét illegális célokra használnák fel: meg lehet említeni a keresőmotor rangsorolási metódusának jogszerűtlen megtévesztését a jobb helyezések kialakítása végett, vagy az elmúlt hónapokban elszabadult féregvírusok közül azokat, melyek a Google révén tettek szert még több e-mailcímre, s terjedhettek el az Interneten még jobban.

Egyelőre nem kívánt reagálni a vállalat a CNET kutatásaira, indokként a részvénypiacra való vonulás előtti időszak csendességét hozták fel, azt azonban elmondta a Google egyik szóvivője, hogy rendelkeznek egy olyan eszközzel, mellyel a webmesterek eltávolíthatják weboldalaikat az archívumokból, ha azok törvénysértőnek bizonyulnak. Ennek lehetősége egyébként a hétköznapi ember számára is elérhető: a help@google.com e-mailcímen azok reklamálhatnak, akik személyi vagy hitelkártya számukat vélték felfedezni az internetes kereső találatai között – amennyiben a vállalat értesül erről, akkor eltávolítja a kérdéses dokumentumot.

Az FBI-t is megkérdezte az amerikai hírportál, vajon végeznek-e vizsgálatokat a pénzügyi információkat illegális módon tároló weboldalak ellen, de a Szövetségi Nyomozóiroda nem kívánt reagálni. Az mindenesetre megállapítható, hogy a jelenség az egész világra kiterjedt: ilyen témával foglalkozó weboldalak találhatók Oroszországban, arab nyelvterületen és Hollandiában is, hogy csak néhány példát említsünk. Ezt felismerve a Google-t egyesek már biztonsági eszközként használják: az @Stake például már kifejezetten keresi a kiszivárgott információkat, hogy azokra még a rosszindulatú felhasználók előtt bukkanhasson rá.

Annak a lehetősége, hogy a Google egyénileg szabályozza a hitelkártya információk Internetre való kikerülését a ma elérhető 4 milliárd weboldal elképesztő mennyiségének ismeretében belátható, hogy nem lehetséges. A vállalat ugyan törekszik jogkövető magatartást követni, de nem okolható minden kiszivárgott adatért. A felelősség oroszlánrésze továbbra is a felhasználók vállain nyugszik.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés