Connect with us

Hirdetés

technokrata

Minden eddiginél nagyobb összdíjazással indul a K&H MNEB SIM Liga 2022

MNEB SIM

E-Sport

Minden eddiginél nagyobb összdíjazással indul a K&H MNEB SIM Liga 2022

Minden eddiginél nagyobb összdíjazással indul a K&H MNEB SIM Liga 2022

A hazai szimulátorsport legjobbjai vívnak meg egymással

2022. szeptember 17-én, szombaton minden eddiginél nagyobb, 750 ezer forint összdíjazással startol a K&H Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság SIM Liga. Az idei mezőnyben is ott lesznek a hazai szimulátorsport legjobbjai, hogy megvívjanak a „Magyarország leggyorsabb e-pilótája” címért.

A K&H MNEB SIM Liga 2022-ben a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. és a Magyar E-sport Szövetség, a HUNESZ tavaly kötött fontos stratégiai együttműködésének eredményeként valósul meg. A tét óriási, hiszen a szezon összdíjazása a versenysorozat főszponzorának, a K&H Csoportnak köszönhetően nettó 750 000 forint.

A 2022. szeptember 17-én startoló bajnokság mezőnye ismételten a világ legjobb pályáin méretteti majd meg magát, az autó pedig az iRacing világbajnokságról már jól ismert Porsche 911 GT3 Cup (992) lesz.

Egy-egy forduló lebonyolítása három szakaszban zajlik majd: 19:00 órakor kezdődik a 25 perces időmérő edzés, majd egyből utána jön az első, 35 perces futam, amelynek legjobb 10 versenyzője fordított sorrendben áll fel a második, 30 perces verseny rajtrácsára.

Különlegesség, hogy ezúttal nem a megszokott gördülő-, hanem állórajttal indulnak el a virtuális pilóták, akik között ismét megtalálhatjuk majd a magyar szimulátorsport kiválóbb versenyzőit. Így részt vesz a bajnokságban a Sim Liga korábbi háromszoros bajnoka, Tóth Dávid, aki a Sim Racing World Cup 2022 július végi kvalifikációs selejtezőjében a világ leggyorsabb idejével Európa legjobbjait utasította maga mögé, ezáltal a szimulátoros világbajnokság októberi monacói döntőjében ő képviselheti hazánkat és egyben kontinensünket is a Magyar E-sport Válogatott színeiben. A mezőny tagjatöbbek között Simon Tamás, aki az iRacing világbajnokságon már bizonyította tudását, továbbá a profi csapatnál tevékenykedő Sivi-Szabó Dániel, valamint Tóth egyik legnagyobb kihívója, Leitner Norbert is.

„Az e-sport-bázis a nemzetközi trendekhez hasonlóan hazánkban is folyamatosan dinamikusan növekszik, és legutóbbi felméréseink szerint az autó- és motorsport világával közös területünkön, a szimulátorsportban is ez a tendencia érvényesül. A Magyar E-sport Szövetség kiemelt figyelmet fordít erre a kulcsfontosságú e-sportágra. Külön öröm számunkra, hogy idén a K&H Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság SIM Liga immár harmadik szezonját kezdhetjük meg, ahogy az is, hogy a versenysorozatot ezúttal a HUMDA-val közösen, stratégiai együttműködésünk keretében rendezhetjük meg. A SIM Liga lebonyolítása közben javában készülünk a Magyar E-sport Válogatott tagjaival a közelgő nemzetközi megmérettetésekre, így Tóth Dáviddal is, aki Európa, egyúttal a világ leggyorsabbjaként utazhat a Sim Racing World Cup 2022-es döntőjére, amelyet a bajnokságunk két utolsó versenye közötti hét végén, október 23-án tartanak meg”

– emelte ki Biró Balázs, a HUNESZ elnöke.

„Kiemelten fontos számunkra a fiatal célközönség megszólítása. Az autósport demokratizálása, népszerűsítése, valamint az utánpótlás tömegbázisának növelése is elérhetőbb a szimulátorsport segítségével. Az autó-motorsportok és az e-sport közös metszete a szimulátorsport. A technikai sportok komoly anyagi erőforrásokat igényelnek, a szimulátorokkal azonban kiszélesedik a sportág tömegbázisa és nagyobb az esély a tehetségek felbukkanására. A szimulátorsportnak köszönhetően ma már szinte minden fiataltól karnyújtásnyira lehet az autósport, továbbá a szimulátorozás komoly szerepet játszik a speciális készségek fejlesztésében, mint a szem-kéz koordináció, az összpontosítás vagy a stresszkezelés. A Magyar E-sport Szövetséggel, a HUNESZ-szel örömmel működünk együtt Magyarország legrangosabb szimulátorversenyeinek megrendezésében, amely nagyban hozzájárul az autó-motorsport területén végzett tehetségkutatási munkánkhoz”

– tette hozzá Őry Kornél, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. sport- és közlekedésbiztonsági igazgatója.

Nemcsak az egyéni bajnoki címért várható nagy harc, hanem csapatban is, mindezt jól mutatja, hogy olyan egyesületek is megmérettetik magukat a bajnokságbam, mint a M1RA E-Sport Zsupanek Bencével, Csuti Zoltánnal és Barna Martinnal a fedélzeten. A hatfordulós virtuális bajnokság az angliai Brands Hatch-ben kezdődik, majd a mezőny Ausztriába, a Red Bull Ringre látogat. Ezután két tengerentúli helyszín következik: előbb Chicago 2023-ban debütáló, de az iRacingben már használható utcai pályája, majd Suzuka.

A naptár legnagyobb kihívást jelentő helyszínére az 5. fordulóban érkezik meg a mezőny, hiszen a versenyzők a Nordschleifén mérhetik majd össze tudásukat egymással. Ezután egy hét szünet következik, végül az Amerikai Egyesült Államokban, Daytonában zárul a szezon, egy villanyfényes szezonzárón.

A Porsche 911 GT3 Cup legújabb generációja a már meglévő és sikeres alapokra épül annak érdekében, hogy a vállalat első számú globális versenysorozatának következő korszakát hozza létre. A 4 literes hathengeres erőforrás 510 lóerőre növeli a teljesítményt – ez 25-tel több, mint az elődjénél –, a legújabb 911 GT3 Cup pedig új fejlesztéseket tartalmaz az alváz, az aerodinamika, a felfüggesztés és a biztonsági berendezések terén, és most először szintetikus üzemanyaggal is használható.

A K&H MNEB SIM Liga versenyei élőben követhetők az Esport1 online felületein, valamint Bereznay Dani YouTube-csatornáján.

Versenynaptár

 • 2022. szeptember 17. – Brands Hatch
  Vonalvezetés: Brands Hatch Circuit – Grand Prix
 • 2022. szeptember 24. – Red Bull Ring
  Vonalvezetés: Red Bull Ring – Grand Prix
 • 2022. október 1. – Chicago
  Vonalvezetés: Chicago Street Circuit
 • 2022. október 8. – Suzuka
  Vonalvezetés: Suzuka International Racing Course – Grand Prix
 • 2022. október 15. – Nordschleife
  Vonalvezetés: Nürburgring Combined – Gesamtstrecke 24h
 • 2022. október 29. – Daytona
  Vonalvezetés: Daytona International Speedway – Road Course

További E-Sport

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés