Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kínai okostelefon-invázió Magyarországon

Kütyük

Kínai okostelefon-invázió Magyarországon

Kipróbáltuk – nagy és gyönyörű kijelző a ZTE már itthon is kapható, olcsó készülékében.

zte-bladeKét hete tartotta hazai bemutatkozóját az itthon kevésbé ismert ZTE. A kínai okostelefon-gyártó vállalat pont ezen kíván változtatni új telefonjaival: habár már évek óta jelen vannak a magyar piacon, ezúttal közvetlenül is kommunikálni akarták, mire képes 2010 végén egy ízig-vérig kínai készülék. A nemrég bemutatott Blade modellt pár napra kölcsönkaptuk.

Praktikus kis dobozban érkezik a ZTE Blade a vásárlóhoz, melyben éppenhogy elfér a készülék, illetve töltője. Ennél több igazából nem is kell hozzá, hiszen a már jól ismert Google Android platformot futtatja. Igaz, ez a készülék sokak első androidos telefonja lehet, mivel tudásához mérten igen alacsony áron került forgalomba a T-Mobile-nál. A magentaszínű mobilszolgáltató 36 ezer forintért kínálja Domino konstrukcióban a telefont, előfizetéssel (és 12 havi hűséggel) pedig akár ingyen is hozzájuthatunk – már amikor éppen kapható. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint jövőre már a Vodafone és a Telenor kínálatában is megjelenik.

Pusztán az árát tekintve tehát abszolút középkategóriás modellről van szó, és annak is az alsó szegmensét célozza meg. De mit is kap a vásárló a pénzéért? Ezen az árszinten szembeötlően nagy, 3,5 colos kijelzőt, ami a bekapcsolást követően még inkább megragadja a tekintetet: 480×800 pixeles LCD-je gyönyörű, 256 ezer színárnyalatú képet tár tulajdonosa elé. A kijelző ráadásul – megfelelve a mai kor követelményeinek – egyszerre több érintést is kezelni képes. Az alapértelmezett háttérkép nyomkodásánál viszont kibukik a telefon egyik komoly hiányossága, mégpedig a relatíve gyenge processzor. Érintésre ugyanis egy vízszintes és egy függőleges vonal szalad végig a kijelzőn, ha elég sokszor hozzáérünk az LCD-hez, a telefon úgy fog villogni, mintha legalábbis karácsonyi díszként funkcionálna. Ekkor azonban el is kezd akadni, a megjelenítés nem olyan gördülékeny, mint riválisai esetében. Igaz, ezek a riválisok kétszer-háromszor annyiba kerülnek…

zte-blade

Minderről a 600 MHz-es CPU tehet, mely a Qualcomm fejlesztésében a maga idején még jónak számított, az idő azonban már kicsit eljárt felette. Ha ezt a kompromisszumot meg tudjuk kötni (azaz el tudjuk fogadni, hogy a kattintások nem „azonnal”, hanem egy leheletnyi késlekedéssel hoznak eredményt), akkor cserébe valamivel alacsonyabb fogyasztást és egy olcsó telefont tudhatunk magunkénak. A gyártó szerint közel 8 napnyi készenléti idővel bíró a Blade, ezt azonban sajnos a tesztidő rövidsége miatt nem tudtuk tapasztalati úton igazolni (de cáfolni sem).

A kijelzőt lekerekített forma és sötétszürke szín öleli körül, valamint az az érzés, amikor az ember egy nagy lapos követ fog a kezébe. Egyáltalán nem nehéz (legalábbis a többi, hasonló készülékhez képest: 130 gramm), ugyanakkor nagyon masszív hatást kelt. A nálunk járt példánynál semmilyen illesztési hibát nem tapasztaltunk, a készülék nem „nyöszörgött”; kézbe simulva tette a dolgát. Kevésbé volt szerencsés ötlet a kijelző alá helyezett három gomb közül a középsőre rögzíteni a Menü elérését – a legtöbb okostelefonnál itt a Home gomb található, ami a főképernyőre navigál. Annak viszont, aki életében először vásárol ilyen típusú készüléket, nem fog gondot okozni a megszokás „rabsága”.

Kinek a pap, kinek a papné – tartja a mondás. Lehet lamentálni azon, hogy vajon jó-e a csatlakozók védelmét gumiborítással megoldani, hiszen egyrészt véd a portól, másrészt viszont hosszabb használat után hajlamos leszakadni. A ZTE úgy döntött, hogy nem rak ilyen védelmet a Blade-re, így a készülék bal oldalára kerül microUSB portja szabadon tátong. A szabványosítást szolgálja a mini Jack aljzat is, így tetszőleges fülessel használható a kínaiak telefonja. Két gomb szolgál a hangerő állítására, ugyanakkor nem kapott külön kezelőszervet a fényképezés.

zte-blade

Ettől függetlenül napjaink egyik legfontosabb funkciója nem maradt ki a ZTE Blade-ből, persze a 3,2 megapixeles felbontású kamerától nem szabad csodát várni. Ugyan rendelkezik autofókusszal, ami nagy előny – lenne, ha segédfényt is rakott volna bele a gyártó. Utóbbi azonban kimaradt, aminek egyenes következménye, hogy a fókuszálási folyamat érezhetően lassan történik. Nem csak fényképezésre használható egyébként, ám HD-s videofelvételeket nem ezzel a készülékkel fogunk készíteni, hiszen mindössze 352×288 pixeles felbontásban tud mozgóképet rögzíteni.

Vezetékmentes szolgáltatások egész sorát támogatja a Blade: képes 3G hálózatokra csatlakozni, navigációs modullal is rendelkezik, és a GPS mellett Bluetooth támogatást is kapott. Mindezeken felül Wi-Fi képes telefonról beszélünk, igaz, kompromisszummal, hiszen „csak” a wireless LANa 802.11b/g változatát kezeli, a legújabbat (802.11n) nem.

A készülék népszerűségét jól jelzi, hogy a T-Mobile weboldalának tájékoztatása szerint jelenleg nincsen raktáron, azaz per pillanat Interneten keresztül nem is vásárolható meg a készülék. Tudásához mérten alacsony ára ugyanis könnyen feledteti hiányosságait – a ZTE Blade ideális lehet azoknak, akik olcsón szeretnének megismerkedni az Android platformmal.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés