Connect with us

Hirdetés

technokrata

A 3D nagy rákfenéje

Smart home

A 3D nagy rákfenéje

Iparági összefogásra van szükség a probléma megoldására.

3D-Glasses-for-TV.jpgNapjaink háromdimenziós látványvilágának otthoni előállítására szinte kivétel nélkül olyan megoldást alkalmaznak, mely egy viselhető, szűrő közeget igényel. Vagyis – többnyire aktív rekeszes – szemüveget. Általánosságban ezek az eszközök képesek a tévé által megjelenített tartalmat a két szem számára külön-külön láthatóvá tenni azzal, hogy az egyik szem számára előállított képet a másik látószerv elől kitakarják.

Távolról nézve tehát egyszerű a képlet: „csak” be kell szerezni a megjelenítőt és a szemüvegeket, aztán máris mehet a háromdimenziós játék, filmnézés, vetítés. A helyzet azonban korántsem ilyen rózsás, nagy inkompatibilitás jellemzi a piacot, azaz egy tetszőlegesen választott szemüveggel nem lehet egy tetszőleges kijelző elé leülni – valószínűleg nem fog együttműködni a két eszköz. Égető szükség van tehát szabványosításra, illetve arra, hogy a gyártók egységesen magukévá is tegyék azt.

Ennek érdekében az Xpand 3D vezetésével olyan szórakoztatóelektronikai gyártókból – például a Panasonic-ból, Hitachiból, Mitsubishi Electric-ből és Viewsonic-ból – álló csoport jött létre, mely vállalatok megegyeztek egy, a fenti feltételnek megfelelő standard létrehozásában. A technológia egységesített kommunikációs protokollt biztosít a sztereó 3D (S3D) szemüvegek és az ezekhez szükséges tartalom előállításáért felelős eszközök között. Az M-3DI aktív rekeszes szemüveg így iparági szabványává válhat a 3D-s televíziók, számítógépek, otthoni és mozitermi projektorok előállításával foglalkozó cégek között. Ez azzal a nyilvánvaló előnnyel kecsegtet, hogy az eddig e téren inkább széttartó piac egységessé válik, ami jótékony hatással járhat a 3D-s megjelenítés elterjedésére.

A kezdeményezés sikere azonban egyelőre még kétséges. Az Amerikai Szórakoztatóelektronikai Társaság már szintén próbálkozott az S3D szemüvegek standardizálásával – kevés sikerrel. Az M-3DI jövője is bizonytalan addig, amíg az olyan nagyágyúkat, mint az LG Electronics, a Samsung Electronics és a Sony, meg nem tudják győzni a leendő szabvány mögött állók az adoptálásra.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés