Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elektronikus lakat őrzi a magyarországi internetes bankokat

Dotkom

Elektronikus lakat őrzi a magyarországi internetes bankokat

Mennyire védettek hazánk bankjai az Internet felől?

A Magyarországon internetes banki szolgáltatást nyújtó pénzintézetek közül 15 gondoskodik az ügyfelek adatainak védelméről SSL tanúsítvánnyal. Közülük 11 – azaz 73% – használja a Netlock által kibocsátott SSL-tanúsítványt. Az internetes bankok között található a szintén Netlock tanúsítványt alkalmazó CIB Bank is, amely 2002-ben elnyerte az Év Internetes Bankja címet.

Az internetes banki szolgáltatások használatának legfőbb előnye, hogy nem kell hosszú ideig várakozni, amíg sorra kerülünk. Az egyes tranzakciók díjtételei minden esetben alacsonyabbak a fiókban kezdeményezetteknél. A bankon belüli átutalások, lekötések, egyéb megbízások azonnal feldolgozásra és végrehajtásra kerülnek. Ez a kényelmes és praktikus szolgáltatás elnyerte az ügyfelek bizalmát, ugyanakkor abban mindenki egyetért, hogy szívesebben választja azokat a bankokat, amelyek SSL (Secure Socket Layer) tanúsítvánnyal védik a honlapjukat használó ügyfeleik adatait.

Ez a tanúsítvány a webes felületen működtetett elektronikus adattovábbítás biztonságossá tételére alkalmazott hitelességi bizonyítvány, amely megakadályozza, hogy például egy internetbankban tranzakciót végző ügyfél bármilyen adata, illetéktelenül megszerezhető legyen. Az SSL-lel gyakorlatilag minden böngésző és webkiszolgaló együttműködik. Az SSL által hitelesített és titkosított kommunikáció a felhasználók szemében „átlátszó”: legtöbbször csak annyi látszik belőle, hogy a webcímben a https előtag áll a http helyett, vagy az állapotsávon feltűnik egy ikon, amely egy lakatot formáz. Az ikonra kattintva a webszerver számára kibocsátott SSL tanúsítvány adatait tudhatjuk meg.

Az SSL technológia

A technológia lényege, hogy a webszerver a számára kiadott speciális tanúsítvány (elektronikus igazolás) segítségével kialakít egy biztonságos adatátviteli csatornát a felhasználó böngészője és a webszerver között. Így a szerverrel folytatott kommunikáció – információ letöltés, kérdőívek kitöltése, elküldése stb. – ezen a titkosított csatornán keresztül, csak a két kommunikáló fél számára értelmezhető módon fog lebonyolódni. E technológia egy fejlettebb változatában, az úgynevezett kliens autentikációs SSL segítségével a felhasználó és a szerver között úgy jön létre a biztonságos adatkapcsolat, hogy ahhoz mindkét oldalon tanúsítvány (a felhasználó oldalán saját személyes tanúsítványa) biztosítja a szükséges hiteles publikus kulcsokat. E változat egyik fő előnye, hogy a felhasználók user név és password megadása nélkül, csupán tanúsítványukkal is bejelentkezhetnek a szolgáltatók oldalaira.

A tanúsítványok kibocsátását a Netlocktól, Magyarország egyik nyilvános szolgáltatásokat végző hitelesítés szolgáltatójától lehet igényelni. A Netlock az elektronikus dokumentumok hitelesítésére alkalmas technológia, a Nyilvános Kulcsú Infrastruktúra hitelesítés szolgáltatójaként fontos szerepet játszik az elektronikus tanúsítványok kibocsátásában, tanúsítványkezelési eljárásrendek kidolgozásában és honosításában, továbbá a hazai jogi és kulturális környezetbe történő adaptációjában



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés