Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már a Microsoft.com is Windows .NET Server 2003-on fut

Laptop

Már a Microsoft.com is Windows .NET Server 2003-on fut

A világ egyik legnagyobb forgalmú website-ja is a Microsoft legújabb szerver operációs rendszerét használja.

Amikor július végén megjelent a Windows .NET Server RC1, a Microsoft.com már akkor is a Microsoft legújabb szerver operációs rendszerét használta – jelentette be a Microsoft nemrég.

Hogy a bejelentésre miért csak novemberben került sor, azt csak találgatni lehet. Rossz nyelvek szerint a Microsoft nem akarta, hogy egy esetleges fennakadás esetén túl nagy nyilvánosságot kapjon ez a tény (bár biztos, hogy az újságírók megneszelték volna). Másrészről el kell ismernünk, hogy komoly bizalomra vall az, hogy egy félkész termékre rá merték bízni szuperkritikus alkalmazásként a Microsoft corporate website-ot. (Ez kissé a hidegháborús amerikai és szovjet űrprogramra emlékeztet, amikor is emlékezetes, hogy előbbi minden egyes indítást előre bejelentett, utóbbi viszont csak a sikeres indításokat jelentette be – utólag… Így aztán végülis senki sem tudja, hány sikertelen kísérlet volt – és az hány ember életét követelte.) Vitathatatlan tény azonban, hogy nem került nyilvánosságra komolyabb fennakadás az MS site-on év közepe óta.

Pedig a Microsoft.com havi 40 millió felhasználóval 800 millió oldalletöltést regisztrál (bár a Terminal.hu-nak lenne ennyi…), ami nem nevezhető éppen kis értéknek. A Microsoft elmondása szerint azért választották e legnagyobb terhelést a tesztelésre, hogy a szerver operációs rendszer minden esetleges problémája kiderüljön, mielőtt az 2003-ban eléri a végleges állapotot.

Út a…

A rendszerbe állítást a Microsoft.com-nál Stucky és Chris Montgomery rendszermérnök koordinálta, csaknem minden időt a Windows .NET Server 2003-ra és annak a feladat szempontjából legfontosabb részegységére, az Internet Information Services (IIS) 6.0-ra fókuszálva.

Mielőtt az új operációs rendszer az első szervergépen élesben működni kezdett volna, a teszteléseket már tavaly ősszel megkezdték a tesztlaborban, a korai béta verziókkal.

A sikeres tesztek után sor került a telepítésre az első élesben használt szervergépre, amelyet aztán szolgálatba állítottak egy fürt (cluster) tagjaként. Hónapról-hónapra növelve a Windows .NET Server 2003-at futtató szervergépek számát aztán július végén az utolsó gép upgrade-je is megtörtént és a Microsoft.com – összesen 6, mindegyikük 10 négyprocesszoros Pentium III Xeon alapú gépet tartalmazó fürt – teljes egészében átállt az új szerver operációs rendszerre, és ez így is maradt napjainkig.

˝…ez a termék kőkemény…˝

Úgy tűnik tehát, hogy a Microsoft komolyan gondolja Jim Allchin, Microsoft Platforms Group elnökhelyettes szavait, miszerint ˝ez a termék kőkemény˝. Szüksége is van a Microsoftnak a bizonyításra az új szerverrel, hiszen sok helyen még mindig Windows NT4 Servert használnak, miközben nem sokkal ezelőtt a gyártó még komoly erőfeszítéseket tett a Windows 2000 Server elterjesztésére a világon.

Ahhoz, hogy viszonylag rövid idő után a vállalatok ismét rászánják magukat a fejlesztésre, a Windows .NET Server 2003-nak nem csupán egy új szerver operációs rendszernek, de komoly előrelépésnek kell lennie a korábbiakhoz képest, hogy meggyőzze a (reménybeli) vásárlókat. Ennek szellemében indította el a Microsoft az RC1-gyel, majd az RC2-vel a customer preview programot (CPP), hogy ingyenes lehetőséget adjon már a fejlesztési szakaszban megismerni a terméket és a visszajelzések alapján befejezni azt.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés