Connect with us

Hirdetés

technokrata

Problémákat okozhatnak a távközlésben a napkitörések

Dotkom

Problémákat okozhatnak a távközlésben a napkitörések

A hétfőn hajnalban történt hatalmas napkorona-kitörésnek köszönhetően bonyodalmak adódhatnak a műholdas helymeghatározásban, a távközlésben és az elektromos hálózatban.

Hétfőn hajnali 4óra 59 perckor egy M9-es koronakitörésnek köszönhetően, ~2200 kilométer per másodperc sebességgel közelít felénk egy protonvihar. Ez természetes esemény, minden 11 éves napciklusban legalább 2000 ilyen történik, bár a legtöbb protonvihar nem okoz galibát. A Jelenlegi S3-as kitörés viszont eléggé veszélyes, ugyanis a skála csupán 5-ös beosztású.
A kitörés hatásaival már szembesültek a repülőgéptársaságok, mivel olyan érzékeny kommunikációs berendezéseket használnak, amiket zavarnak azok a töltött részecskék, amik bombázzák a Föld mágneses terét. Persze vannak védő intézkedések, például a repülőgépek elkerülik a sarkköröket, mivel ott jobban ki vannak téve ennek a sugárzásnak. A repülőgépeken kívül a műholdak is veszélyben vannak, megzavarhatják a szenzorokat, hibás adatokat kommunikálhatnak vagy akár teljesen ki is sütheti az adott műhold hardverét a sugárzás. Persze ezt az átlag felhasználók nem fogják érzékelni, mivel a kereskedelmi forgalomba kapható olyan eszközök, mint például a GPS, nem annyira érzékenyek, mint a katonaiak vagy mérnöki műszerek.
Természetesen az emberre nincs hatással, kivéve ha a magasban tartózkodik, vagy a föld mágneses védelmén kívül. És mi van az űrállomással? A Nemzetközi Űrállomáson bizony űrséta tilalom van.

A napkorona-kitörés az, amikor a Nap felszínén található plazma a mágneses instabilitás miatt a csillagközi térbe lökődik. Az ilyen eseményekre az elkövetkezendő időszakban sok esély van, mivel 2013-ban lesz a legaktívabb a csillagunk.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés