Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lézerrel hűtik a félvezetőket

Dotkom

Lézerrel hűtik a félvezetőket

Egy kutató csoport a Niels Bohr Kutatási Intézetben bejelentette, hogy a tudomány két érdekes ágát fonták össze: a Nano-technológiát és a Kvantum fizikát, ezáltal képesek lehűteni a félvezetőket, méghozzá lézerrel.

A félvezetők minden elektromos eszköznek a lelkei, beleértve a LED-eket, a napelemeket és még sok miden mást. Idővel azonban a megfelelő hűtés elengedhetetlen lesz a következő generációs szuper érzékeny szenzorok vagy akár a quantum számítógépek esetében is.
 A kutatók állítása szerint ez az új hűtési eljárás egy rendkívül új megközelítés eredménye, mivel felmelegítik az anyagot. A lézerek használatával viszont sikerült lehűteni a membráningadozásokat -269 Celsius fokra.

„A kísérleteikben sikerült előállítanunk egy merőben új, és hatékony hűtési eljárást szilárd testeken, lézerek használatával. Készítettünk egy félvezető membránt, ami 160 nanométer vastag, és elképesztő, 1×1 milliméteres felülettel rendelkezik.” írták a kutatók, majd hozzátették még: „A kísérletben hagytuk, hogy a membrán reagáljon a lézerfényre. Hagytuk, hogy  a mechanikai mozgása reagáljon a fényre, ami eltalálja.”



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés