Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Netes iPhone és Android alkalmazás készítők

Dotkom

Teszt: Netes iPhone és Android alkalmazás készítők

Kevesen tudják, hogy egy egyszerűbb céges weboldalhoz, vagy portálhoz ma már játszi könnyedséggel tudunk Android, vagy iPhone alkalmazást készíteni. Körképünkben sorra vettük azon weboldalakat, ahol ingyenesen, varázsló-szerűen 1 óra alatt összerakhatjuk saját alkalmazásunkat, és azokat akár pár perc alatt publikálhatjuk is valamelyik virtuális alkalmazásboltban.

Első lépésként érdemes átgondolnunk a mobil applikációnk célját: határozzuk meg azt, hogy mit szeretnénk elérni azzal, hogy az okostelefonokra ikonként kikerülünk. Ugyanis miután a legtöbb ma kapható mobilnak már van beépített böngészője, így sok esetben a cél kimerülhet abban, hogy egy mobil képernyőre optimalizált hírolvasót, illetve statikus oldalakat tartalmazó applikációt készítünk, amolyan nice-to-have jelleggel.

Második lépésben érdemes regisztrálnunk a market.android.com, illetve a developer.apple.com oldalon. Míg az előbbi csak 25 dollárt kóstál, addig az Apple fejlesztői regisztráció évi 99 dollárba kerül. Ezek arra jók, hogy innentől jogosultságot szerzünk arra, hogy az általunk később elkészített alkalmazásokat publikálhassuk az egyes piactereken. Az összegeket bankkártyával tudjuk kifizetni, az Apple-nek ezen kívül egy kinyomtatott űrlapot is ki kell tölteni. Az Android regisztráció azonnal megvan, az Apple-re viszont 1-2 hetet várni kell.

Hogyan kezdjünk neki?

Az általunk kipróbált weboldalak arra jók, hogy mindenféle programozási tudás nélkül elkészítsük mobil alkalmazásunkat, melyeket vagy ingyen, vagy fizetősen tehetünk elérhetővé a virtuális piactereken. Erősen ajánljuk, hogy céges, vagy tartalomszolgáltatói alkalmazásunkért eszünkbe ne jusson pénzt kérni, ez utóbbi esetében maximum akkor, ha olyan tartalmat kínálunk, ami szinte egyáltalán sehol máshol nem lelhető fel a neten.

A dinamikusan változó tartalmakhoz, például egyes hírek megjelentetéséhez érdemes web programozónkkal felvenni a kapcsolatot, akinek egy körülbelül fél órás munka keretében úgynevezett szabványos xml kimeneteket kell gyártania a weboldalunkból annak érdekében, hogy azokat egyszerűen be tudjuk fűzni az egyes alkalmazások oldalaiba.

Appmakr.com

Az egyik talán legjobb webes wizard-os alkalmazáskészítő az appmkr.com, ahol egy felületen tudunk Android, iPhone és Windows Phone applikációkat gyártani, illetve ezeket mutálni is tudjuk (ha készen van az Android, egy kattintással létrehozhatjuk az iPhone változatot is).

Az egyes alkalmazások gyártásához az azokhoz tartozó ikonok, illetve különféle screenshotok azok, amik kisebb grafikusi munkát igényelnek. A webes varázsló teljes egészében ingyenes, lehetőséget ad különféle tab-ek hozzáadásához, az egyes oldalakat illetően pedig megadhatjuk, hogy azok az előzőleg általunk, illetve programozónk által kialakított xml-alapú híroldalak, statikus oldalak, vagy például egyedi, webes iframe-et tartalmazó oldalak legyenek. Az alkalmazások gyártásánál a rendszer egy quality index-szel mutatja azt, hogy az általunk készített applikáció vajon átmegy-e majd az Apple, vagy a Google rostáján. Ugyanis amennyiben kevés, vagy kirívóan nem jó minőségű tartalommal töltjük meg alkalmazásunkat, netán az lefagy a készülékeken, akkor azt visszadobják és kezdődhet minden elölről. Az Appmkr előnye továbbá, hogy megadhatunk egyedi hirdetési zónákat annak érdekében, hogy az alkalmazásban automatikusan megjelenő, jellemzően CT-alapú hirdetési hálózatokból jövő hirdetések pénzt hozzanak nekünk.

http://www.appmkr.com

Apps-builder.com

Az apps-builder.com-nak van fizetős és ingyenes része, gyakorlatilag annyiban különbözik az appmkr-től, hogy csak iPhone alkalmazások készítésére képes, azt viszont egy végtelenségig leegyszerűsített és jól használható felületen kínálja. Az ingyenes verzió hátránya, hogy a hirdetési felületek nem testre szabhatók, illetve, ahogyan az Appmkr-en is, az alkalmazásunk neve nem lehet ékezetes, ezzel meglehetősen leszűkítve a lehetőségeinket. Az alkalmazás készítésénél itt is folyamatosan látjuk az oldalon, hogy hogy fog kinézni az adott applikáció.

Az egyes oldalakhoz itt nem tab-eket, hanem külön ikonokat tudunk felvenni, illetve előre beállított közösségi funkciókat is tartalmaz az oldal, melyeket egy kattintással befűzhetünk a készülő alkalmazásba.

http://www.apps-builder.com

iBuildapp.com

Az iBuildapp előnye, hogy iPhone és Android alkalmazások mellett dedikált iPad appok készítésére is alkalmas. A táblagépekre készült, különféle layoutokban elérhető sablonok nagyon egyszerűen szerkeszthetők, összesen három-féle előre definiált elrendezésből választhatunk a kialakításnál. A sablonokból kiválasztható, html5-alapú céges oldalak létrehozása is nagyon egyszerű: cégprofilonként ajánl nekünk az oldal különféle layoutokat, melyek pár kattintással cégünkre szabhatók.

A weboldal valamennyi funkciója ingyenes, a létrehozott alkalmazásoknak pedig csak saját ízlésünk és tudásunk szabhat határt.

http://www.iBuildapp.com

Feed.nu

A Feed.hu az elsők között jött ki ingyenes, web-alapú alkalmazástervezőjével, mely egyelőre kimerül abban, hogy egy testreszabható Android hírolvasó applikációt hozhatunk össze vele, mindenféle tab-ek, és egyéb extra funkció nélkül. A WordPress-alapú xml olvasó a szabványos xml-ek megadását követően pár perc alatt összehozza alkalmazásunkat, melyhez az egyedi ikonokat és képernyőfotókat rendelve pár perc alatt publikálhatjuk első Androidos alkalmazásunkat.

A Feed.nu hátránya, hogy picit szakavatottabb, geek-ebb felhasználókat feltételez, a felhasználói felülete nem annyira kiforrott, mint a többi alkalmazás gyártó oldalnak.

http://www.feed.nu

Yapperapp.com

A yapperapp.com-ot elsősorban Blackberry-fetisztáknak ajánljuk, ugyanis amellett, hogy funkcióiban nem nyújt többet az előző oldalaknál, amellett az alkalmazás izzadságos összekattintgatása után közli csak velünk, hogy 9-29 dollárt kér havonta a publikációért, operációs rendszerenként.

Az Android, iPhone és Blackberry készülékekre alkalmazást gyártani képes weboldalon alapvetően háromféle applikáció sablon közül választhatunk, azokhoz maximum 10 oldal („tab) vehető fel, melyekhez ugyanúgy egyenként rendelhető xml, vagy statikus tartalom.

http://www.yapperapp.com



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés