Connect with us

Hirdetés

technokrata

Memóriazavar? Bajban van…

Smart home

Memóriazavar? Bajban van…

Új rendszerek segítik a sztenózis diagnosztizálását.

A szívkoszorúerekben képződő lerakódások, az úgynevezett plakkok a leggyakoribb kiváltó okai a szívbetegségeknek és az infarktusnak. Ha a „rossz” koleszterinből (low density lipoprotein – LDL) túl sok kerül a véráramba, az felesleg plakkokat képezve beszűkíti az ereket, akadályozva a szövetek, a szív és az agy vérellátását. Ezt az állapotot hívjuk érelmeszesedésnek, amely enyhébb esetben is memóriaproblémákat is okoz. Dr. Aaron Nelson, a Boston-i Brigham and Women´s Hospital orvosa szerint nem kell túl sok plakk ahhoz, hogy az agy apró véredényei elzáródjanak. „Számos tanulmány bebizonyította már, hogy a magas koleszterin szint az Alzheimer kór egyik rizikófaktora.”

A plakkok összetételének ismerete fontos információ az orvos számára ahhoz, hogy a beteget hatékonyabban tudja kezelni. A lerakódások fajtájának és vastagságának minél pontosabb elemzésére a Siemens Orvostechnika (Medical Solutions, Med) ágazata most integrálta az úgynevezett IVUS–technikát (intra-vaszkuláris ultrahang) a röntgen-angiográfiai képalkotó rendszereiben. Ezzel az Axiom-Artis készülékcsalád minden tagja kompatibilis lett a vezető gyártók IVUS-rendszereivel.

A szívkatéter-laborban röntgen-kontroll mellett teszik láthatóvá és kezelik a szívkoszorúerek szűkületeit. Az Axiom-Artis rendszerek részletes információt szolgáltatnak az erek véráramlásáról, melyet kontrasztanyag segítségével tesznek láthatóvá. Az IVUS-technika egy ultrahangos szondába van beépítve, amelyet a katéter útján vezetnek be a szív ereibe. Ezzel a kiegészítő képalkotó funkcióval a kardiológus további fontos információt nyer az érfalak állapotáról. Így a kezelés is jobbá tehető, és a katéter-laborban a munkavégzés körülményei is hatékonyabbá válnak. Az Axiom-Artis rendszerekben az IVUS-kezelőszervek közvetlenül a katéter-asztalra vannak szerelve, ami sterilebb munkakörülményeket tesz lehetővé. Az orvos a röntgenképeket kiegészítő IVUS-képet magában a vizsgálati helységben, a monitoron láthatja.

Mint ismeretes, a koleszterint-szint meghatározása a legtöbb orvosi vizsgálat rutin részét képezi, ám a szív egészségének felmérésekor a koszorúerekben található kalcium-szint is értékes adatot szolgáltathat. Az érelmeszesedés legjellemzőbb formája az atherosclerosis, mely során a kalcium lerakódása miatt megkeményedett plakkok akadályozzák a szervek vérellátását. Éppen emiatt a kalcium szint jelzőértékű lehet. 2003-ban már publikáltak egy olyan tanulmányt, amely összefüggést talált a koszorúerek kalciumszintje és a halandósági kockázatok között. Dr. Shelton Thomas, virginiai szívspecialista szerint a koleszterin rejtett módon befolyásolja az egészséget. „Megnézzük valakinek a vérét, hogy lássuk, az erei mit csinálnak” – nyilatkozta a Fortune magazinnak. „Azonban ha a koleszterin-szintje normális, ám a kalcium-értéke magas, egyértelmű, hogy lerakódásokkal teli az érfala.”



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés