Connect with us

Hirdetés

technokrata

A sütőolaj villamos áramot termel

Smart home

A sütőolaj villamos áramot termel

Energia – hulladékból.

A háztartási és egyéb hulladékból nagy mennyiségben lehet energiát előállítani. Együttműködő partnereivel a Siemens háromféle konvertert fejlesztett ki, amelyek hulladékból energiát termelnek háztartások ezreinek hővel és árammal való ellátására.
Az egyik példa a berlini Alba AG hulladékgyűjtő vállalat, amely a telephelyére beérkező évi 160.000 tonnányi hulladék 60%-át helyettesítő fűtőanyaggá konvertálja. A hulladékot először hőlég-dobokban kiszárítják, finom részecske-méretre őrlik, és elválasztják a nem éghető, újra-feldolgozható anyagoktól. Utána brikettekké préselik, amelyet erőműveknek adnak el fűtőanyagként. A szoftvert, valamint a sok gépet koordináló méréstechnikát a Siemens szállítja.

Az I&S egy másik energia-termelő rendszerét, melynek neve Sipaper Reject Power az ausztriai Hirschwangban lévő, kartonpapír-újrafeldolgozó gyárban használják. A nem-újrafeldolgozható, éghető, de viszonylag nagy nedvességtartalmú maradványanyagokat ezzel az égető technológiával tüzelik el. A fejlesztett gőzzel turbinát hajtanak, amely áramot termel. Az égésgázokat tisztítják, hogy a törvényben előírt küszöbérték alatt maradjanak. A harmadik üzem, egy kombinált hő- és áramtermelő mű, melyet az I&S alakított ki egy helyi energetikai szolgáltató vállalattal, szintén Ausztriában, Dornbirn-Stöcken-ben van. Itt „fáradt” sütő-zsiradékot és főzőolajat alakítanak hővé és árammá. Három óriás-méretű, nyolchengeres nehézolaj-motor és generátor 4,5 MW energiát termel. Mivel az olajok növényi eredetűek, a termelt áram teljesen „szerves”-nek tekinthető.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés