Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az FBI elveszett laptopjai

Smart home

Az FBI elveszett laptopjai

Néhány pisztolynak is lába kelt.

Az USA-beli Szövetségi Nyomozóhivatal jó ideje szenved már a gyakran bizalmas adatokat tartalmazó hordozható számítógépeinek el-eltűnésétől. Az ország igazságügyi minisztériuma nemrég ismét felmérést végzett, melynek megállapítása szerint az eszközök elvesztésének megfékezésére tett lépések hatásosnak bizonyultak. A több mint 56 ezer fegyverre és 26 ezer notebookra kiterjedő vizsgálat 44 hónapon keresztül, 2002 és 2005 között tartott. Eszerint összesen 320 fegyvernek és noteszgépnek kelt lába. Habár elég soknak tűnik ez a szám, egy korábbi audit 354 lőfegyver és 217 laptop eltűnéséről számolt be – ez a felmérés ráadásul csak egy 28 hónapos időszakot ölelt fel.

Visszatérve az aktuális vizsgálathoz: az eszközállományból hiányzó 160 hordozható számítógép közül legalább 10 érzékeny vagy bizalmas adatokat tartalmazott – az FBI csak reménykedhet abban, hogy ezek az információk nem kerültek rossz kezekbe. 51 további esetben nem tudták pontosan meghatározni, hogy vajon tartalmazott-e ilyen adatokat az eltűnt masina. Ezek a készülékek minden esetben a kém- vagy terrorelhárító részlegeknél szolgáltak, azaz szélsőséges esetben akár a terroristák is profitálhattak, profitálhatnak a notebookok elvesztéséből.

Milyen lépéseket tett eddig a világ egyik legfejlettebb nyomozóhivatala a fenti esetek elkerülése érdekében? Például továbbfejlesztette az elvesztésekkor kötelező bejelentések szabályait. Korábban kell az ügynököknek értesíteniük a „céget” a történtekről, illetve ilyenkor kötelezően nyomozást is indítanak, kiderítendő, hogy milyen körülmények között kelt lába az aktuálisan eltűnt számítógépnek. A nemrég kiértékelt felmérés szerint azonban az FBI nem minden esetben követi szigorúan saját protokollját, azaz a rendszer még akadozva működik.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés