Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Google szerepe az iraki háborúban

Smart home

A Google szerepe az iraki háborúban

Hogyan kerüljük el a terroristákat?

Sok mindenre használható egy műholdas térkép, pláne, ha digitális, és a széles nyilvánosság számára is hozzáférhető. Az irakiak például saját túlélésük zálogát látják a Google Earth-ben (letöltés itt), melyre egy úgynevezett mash-upot húztak fel (a mash-up egy alapszolgáltatásra épülő, az azt nyújtó cégtől független szervezet által biztosított kiegészítő lehetőség). Ennek segítségével próbálják meg beazonosítani a polgárháború homokviharába süppedt ország fővárosában a legveszélyesebb pontokat, illetve ezeket ismertetni az érdeklődők számára (akik többnyire a Bagdadban élő, saját életüket féltő irakiak közül kerülnek ki).

A szolgáltatás azonban kétélű fegyver, hiszen az erőszakos cselekményeket végrehajtó milíciáknak szintén adott a lehetőség a műholdtérképek böngészésére – pont erre való hivatkozással tiltatta le évekkel korábban az amerikai kormányzat a Google Earth-ben néhány iraki katonai bázisának láthatóságát. Mindazonáltal segíthet fenntartani az igen nehéz körülmények között élő irakiak kitartását – és egyben életben maradásukhoz is hozzájárulhat.

A műholdas térképek mellett kézzelfogható, gyakorlati tanácsokkal is ellátja az Iraq League nevű kezdeményezés az olvasókat. Néhány példa: az ott élőknek igyekezniük kell elkerülni a letartóztatást (ami gyakran pár órán belül egyenlő a halállal), a szunnita kisebbség tagjainak az életét mentheti meg, ha síita vallásúnak mutatják magukat stb. Az egyébként brit szerverről üzemelő oldal megpróbál a lehetőségekhez képest segítséget is nyújtani a bagdadi közösség számára, például eltűnt családtagjaik után nyomozhatnak a gyakran kétségbeesett emberek, de volt, hogy valakinek így sikerült egy aknatámadás során elszenvedett sérülésére orvosi segítséget találni.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés