Connect with us

technokrata

Superman a BME-n teljesít szolgálatot

Farkas József

Laptop

Superman a BME-n teljesít szolgálatot

A hagyományos, egy processzoros számítógépekhez képest naponta egy évnyi számítást képes elvégezni Superman, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem új szuperszámítógépe, amelyet csütörtökön mutattak be.

Péceli Gábor, a BME rektora a számítógép értékét 70 millió forintra becsülte. Megjegyezte, a 360 CPU maggal rendelkező, majdnem 6 teraflops (mintegy 6 billió végrehajtás/másodperc) teljesítményű gép “új minőséget” jelent a BME számára, hiszen segítségével felgyorsul a nagy paramétertérrel rendelkező problémák vizsgálata.
Superman révén új lendületet kaphat a kutatások azon szegmense, amelyhez modellezés, szimuláció szükséges. “Talán ez a számítógép képes hozzájárulni ahhoz az integrációs törekvéshez, hogy a különféle karok, tanszékek kutatócsoportjai még szorosabban együtt tudjanak működni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a gép nemcsak a doktoranduszoknak, fiatal kutatóknak jelent nagy lehetőséget, hanem az egyetem egészének is.

Szeberényi Imre, a BME kutatási-fejlesztési igazgatóhelyettese szakmai összefoglalójában kiemelte: az informatika nemcsak a kutatásfejlesztést, hanem az élet valamennyi területét átformálta. Az elmúlt évek legjelentősebb változásai között az elérhető eszközök árcsökkenését és rohamos fejlődését említette. A csúcstechnikáról szólva megjegyezte, hogy ma “már nemcsak a kiváltságosok és a hadiipar tudja megfizetni” a nagy teljesítményt.  A Superman nevű számítógép májusban érkezett az egyetemre és augusztus végén kezdődött a próbaüzem. Szeberényi Imre az elmúlt egy hónap alatt elvégzett munkát ismertetve arról számolt be, hogy az egyetem szinte valamennyi kara igénybe vette már a számítógép kapacitását, összesítve Superman mintegy 70-80 százalékos kihasználtsággal működött. Az igazgatóhelyettes megemlítette, hogy a számítógépet energiatakarékosra tervezték, így “az unatkozó gép” magától kikapcsol.

Hogy ha mindazt a feladatot, ami augusztus 26. óta futtattak a gépen, egy hagyományos, 2,8 gigahertzes számítógépen végezték volna, a műveletek ideje 17 évig tartott volna, a gép egy nap alatt nagyjából egy évnyi feladatot hajtott végre. Az építőmérnöki kar vízépítési és vízgazdálkodási tanszékének a kutatói a Fertő-tó és a Balaton áramlási folyamatait, hullámzásának, a vízi környezet állapotának modellezéséhez alakítottak ki integrált hidrodinamikai modellt, amely segítségével kiszámíthatóvá válik egy esetleges idegen vízgyűjtő területről történő vízpótlás hatása vagy például a balatoni kikötők eliszaposodási folyamata is. (MTI)Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp