Connect with us

Hirdetés

technokrata

AMD M690: hosszabb üzemidő, nagyobb teljesítmény, alacsonyabb ár

Laptop

AMD M690: hosszabb üzemidő, nagyobb teljesítmény, alacsonyabb ár

Bejelentették a legújabb, mobil számítógépekbe szánt AMD chipkészletet.

Az M690-es technikailag azonos az asztali szegmensbe szánt AMD 690-es családdal: az AMD 690 észak hídját kombinálja az SB600-as IO vezérlővel. Háromféle változat lesz elérhető ebből a típusból, az alap M690, az M690T és az M690V modellek. A T verzió egy további memóriapufferrel (amit a chipgyártó vállalat Display Cache-nek hív) tud többet az alapkialakításhoz képest, míg a V nem rendelkezik ezzel a képességgel, és a DVI/HDMI felülettel sem (amely a standard változatban megtalálható). Ez lesz a széria legolcsóbb tagja, amit a külső PCI Express x16 port hiánya is jelez.

Lássuk, mit tud az északi híd! Kompatibilis az AMD Turion 64 X2 processzoraival, amik a Hypertransport buszt használják; illetve rendelkezik integrált Radeon X1250 grafikus vezérlővel. Ez a Radeon X700-as grafikus motorjára épül, 4 pixel processzort tartalmaz, és 400 MHz-es órajelen működik. Ebből is látszik, hogy nem egy teljesítménybajnok, de a DirectX 9-es vezérlőnek nem is célja felvenni a csúcskategóriával a versenyt. Az északi híd része még a két független megjelenítővezérlő, illetve a PCI Express x4 vezérlő.

A déli híd – amely már körülbelül egy éve van a piacon – támogatja a SATA 300 portokat, RAID képességgel együtt, a párhuzamos ATA-t, tíz 2.0-s USB portot, a PCI csatolófelületet, és az Azalia 7.1-es hangzást. Az M690-es energiatakarékos funkciókkal is el van látva. Például a már fent említett Display Cache technológia akár 30 perccel is megnövelheti az üzemidőt, a korábbi AMD-s megoldásokhoz képest.

Többek között ez utóbbinak is köszönhető, hogy az Asustek, a HP és a Fujitsu Siemens már bejelentette: hamarosan piacra dobja erre alapuló notebookjait.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés