Connect with us

Hirdetés

technokrata

Blu-ray ÉS HD DVD – a viták ellenére megjelent a közös lejátszó

Laptop

Blu-ray ÉS HD DVD – a viták ellenére megjelent a közös lejátszó

A perrel való fenyegetőzés ellenére megvásárolhatóvá vált az összes újgenerációs optikai lemezt olvasni képes készülék.

Az LG a CES-es mutatta be BH100-as készülékét, mely a Blu-ray disc (BD) és a HD-DVD közötti formátumháborút hivatott eldönteni azzal, hogy mindkét korongot tudja olvasni. Az akkor 2000 dollárra taksált árcédula időközben komoly fogyókúrán ment keresztül, és most 1200 dollárért lehet megrendelni a lejátszót. Az első példányok megvételére február 1-én nyílik lehetőség az Egyesült Államokban, jelentette be a távol-keleti elektronikai óriáscég.

Sokakat meglepett az LG bejelentése, mivel nemrég még arról számoltunk be, hogy a HD DVD szabvány mögött álló cégek meg akarják fúrni az egységes lejátszó piacra jövetelét. Kiderült ugyanis, hogy az LG a HD DVD-t nem mindenben támogatja – az iHD funkciót, azaz a formátum által használt interaktivitási technológiát nem képes életre kelteni a távol-keleti gyártó készüléke. A BH100-as modellszámozású eszköz csak a BD-J interaktív menürendszerét támogatja (ez a Sony által favorizált Blu-ray lemez standardjához tartozik); HD-DVD-s filmek esetében „csak” a filmek megtekintésére nyílik lehetőség, az extrákat nem tudja a leendő vásárló előcsalogatni.

A DVD Forum csak akkor adja áldását a készülékre – számoltunk be egy hete a gyártók tömörülésének döntéséről -, ha az az iHD-t is támogatni fogja; ellenkező esetben jogi lépéseket helyezett kilátásba annak kapcsán, hogy a hibrid lejátszó jogosulatlanul használja a HD-DVD logót. Az LG időközben kifejlesztett egy olyan szoftvert, amelyet implementált is a BH100-asba, ennek révén már képes a HD DVD-k menüinek használatára. Arról azonban mindmáig nem esett szó, hogy az interaktív funkciók támogatásával mi a helyzet.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés