Connect with us

technokrata

Adatkezelési kihívás az Európai Nukleáris Kutatóintézetben

Laptop

Adatkezelési kihívás az Európai Nukleáris Kutatóintézetben

Az IBM és a CERN, az Európai Nukleáris Kutatóintézet közösen bejelentette, hogy az IBM tárolás-virtualizáló szoftvere úttörő teljesítményt ért el az intézetben végzett belső adattesztelés során.

E kihívást jelentő teszt a CERN intézetben jelenleg folyó vizsgálat része volt, melynek célja, hogy szimulálja az LHC-gyorsító szuperszámítógépének (Large Hadron Collider Computing Grid) számítógépes szükségleteit, ez utóbbi berendezés a legnagyobb, tudományos célokra használt szuperszámítógép a világon. Az LHC várhatóan nagy mennyiségű, évente 15 millió gigabyte-nyi adatot produkál majd, amikor 2007-ben elkezdi működését. A közelmúltban kapott eredmények jelentős mérföldkövet képviselnek a CERN számára, amely jelenleg csúcstechnológiájú adatkezelési megoldások tesztelését végzi a CERN OpenLab nevű ipari társulás keretében.

Az IBM TotalStorage SAN file-rendszer tárolás-virtualizáló szoftverének használatával a belső tesztek megdöntötték az eddigi teljesítményrekordokat a CERN intézetben végrehajtott, kihívást jelentő adatteszt során, azáltal, hogy 1 GB/s értéket meghaladó sebességgel írták és olvasták az adatokat a lemezre illetve a lemezről, miközben a teljes I/O meghaladta az 1 petabyte (1 millió gigabyte) mennyiséget egy 13-napos időtartamon belül. Ez az eredmény azt mutatja, hogy az IBM virtualizáló megoldása képes a világ leginkább adatintenzív kísérleténél jelentkező előre látott szükségletek menedzselésére.

Az IBM 2003-ban kezdett együttműködni a CERN OpenLab for Data Grid Applications csoporttal, melynek célja olyan nagy méretű adatkezelési rendszerek megoldásainak tesztelése volt, amelyek képesek lehetnek az ilyen típusú szuperszámítógépes környezet támogatására. Az elmúlt két év során az IBM és a CERN együttműködést folytatott annak érdekében, hogy bővítsék a SAN file-rendszer adottságait, melynek eredményeképpen a rendszer kezelni tudja majd azt a példátlan mennyiségű adatzuhatagot (illetve a világ minden részén dolgozó kutatók számára hozzáférést biztosít a rendszer számára), mely várhatóan akkor keletkezik majd, amikor az LHC 2007-ben megkezdi online működését.

A CERN OpenLab a CERN és a vezető ipari szervezetek között megvalósult együttműködés, melynek célja az adatintenzív szuperszámítógépes technológiák megvalósítása és tesztelése, melyek segítik majd az LHC-gyorsító kutatóinak munkáját.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle