Connect with us

Hirdetés

technokrata

Dánia: helyezzük a szoftvereket új alapokra!

Laptop

Dánia: helyezzük a szoftvereket új alapokra!

Dobjuk sutba a bevált szoftverszabványokat? A dánok ezt javasolják…

Dánia kormányzata az ország Technológiai Bizottságának segítségét kérte, melyet kifejezetten azon célból hoztak létre, hogy a vezetés számára tanácsokkal szolgáljon az IT-kérdésekkel kapcsolatban. A szakértők készítette jelentés azonban tovább merészkedett, mint a hasonló felmérések Európában. Európában, amely az Egyesült Államokhoz képest egyébként is sokkal liberálisabb ilyen szempontból: az öreg kontinens nyugati felén egyre gyakrabban alkalmaznak nyíltforrású szoftvereket, elsősorban költséghatékonysági szempontok miatt.

Visszatérve a dánokhoz: Németország északi szomszédjának szakemberei arra a megállapításra jutottak, hogy nemcsak anyagilag rejt több lehetőséget magában a nyíltforrású alkalmazások használata – az állami szektor támogatása egyenesen szükséges lehet azért, hogy valódi versenyhelyzet alakuljon ki a szoftverpiacon. ˝A nyíltforrású szoftverek komoly technikai és gazdasági alternatívát jelentenek a védett termékekkel szemben – még ott is, ahol ez utóbbiak kvázi ipari szabvánnyá váltak.˝ – áll a jelentésben, melyben hangsúlyozzák, hogy a kormányzatnak nagyobb szerepet kellene vállalni ezen téren, így törvén meg a jelenleg fennálló monopóliumo(ka)t.

˝Az e-önkormányzat stratégiája nem alapulhat zárt, védett szabványokra.˝ – emeli ki a tanulmány – ˝Jelenleg nincsen valós versenyhelyzet az asztali, irodai szoftverek tekintetében, ami főleg annak köszönhető, hogy a Microsoft formátuma gyakorlatilag szabvánnyá vált az elektronikus dokumentum-forgalomban.˝ Ráadásul ezek használata csak tovább erősíti a monopóliumokat, vélekednek a dán szakemberek. Megoldást a nyílt XML-alapú alternatívákban látják, de az is felmerült ötlet szintjén, hogy egy európai projektet kellene indítani új formátum(ok) létrehozására.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés