Connect with us

Hirdetés

technokrata

MWC 2018: A Huawei bemutatta a világ első 5G-chipkészletét

Kütyük

MWC 2018: A Huawei bemutatta a világ első 5G-chipkészletét

MWC 2018: A Huawei bemutatta a világ első 5G-chipkészletét

A Balong 5G01-el már a végfelhasználók is kapcsolódhatnak szupergyors hálózatra

A Huawei bemutatta a világ első kereskedelmi hálózaton használható, ötödik generációs, mobilhálózati chipkészletét, amelynek segítségével a végfelhasználói berendezések – bel- és kültéri egységek, például routerek, hotspotok, okostelefonok – kapcsolódni tudnak majd az 5G hálózatokra. A Balong 5G01 chipkészletet használó eszközök akár 2.3 Gbps sebességű letöltésre is képesek lesznek, így a felhasználók a VR videók és játékok élményeit is élvezhetik, műsorokat pedig másodpercek alatt tölthetnek le. A Huawei, amely 2009 óta közel 600 millió dollárt fordított az 5G-vel kapcsolatos kutatás-fejlesztésre, a Balong5G01 használatával az első olyan vállalat lesz, amely end-to-end 5G megoldásokat kínál hálózatain, készülékein és chipkészleteiben egyaránt.

 

Az 5G és virtuális valóság az otthonunkban is

A barecelonai Mobile World Congress kiállításon bemutatott Balong5G01 a világon az első 5G-képes, végfelhasználói eszközökbe gyártott chipkészlet, amely az ötödik generációs (5G) hálózatokra fejlesztett, 3GPP távközlési szabványon alapul. Az eszközt végfelhasználói berendezésekhez (CPE – customer-provided equipment), így például mobilhálózati,  kültéri hotspotokhoz és beltéri lefedettséget biztosító egységekhez, routerekhez, okostelefonokhoz lehet majd használni. A berendezések a chipset segítségével képesek lesznek a vezeték nélküli 5G kommunikációra, és ezzel akár 2,3GBps sebességű letöltésre.  A felhasználók számára a hálózat gyorsasága lehetővé teszi a VR (virtual reality – virtuális valóság) videók és játékok zavartalan használatát, és segítségével másodpercek alatt tölthetnek le különböző, több órás műsorokat is.

 

Nagy sávszélesség, villámgyors letöltés

A Balong5G01 chipkészlet minden frekvencián támogatja az 5G kapcsolatokat, beleértve a sub-6Ghz-et és a millimeter wave-t (mmWave) is, így teljes 5G megoldásokat kínál. Az alacsony frekvenciájú 5G CPE apró és könnyű, 4G-s és 5G-s hálózatokkal is kompatibilis, letöltési sebessége pedig elérheti a 2Gpbs-t is. A magas frekvenciájú 5G CPE belső téri és külső egységekben is elérhető. A Balong 5G01 használatával a Huawei a világon elsőként kínál end-to-end 5G megoldásokat hálózatain, készülékein és chipkészleteiben.

 

A jövő technológiája már létezik

Richard Yu, a Huawei Fogyasztói Üzletágának vezetője szerint az 5G technológia a következő lépés afelé, hogy egy olyan világban élhessünk, ahol az emberek, járművek, otthonok és készülékek teljes összeköttetésben állnak egymással. Yu kiemelte, a vállalat elkötelezett a jövő technológiáinak támogatása iránt:

„Célunk, hogy egy érett 5G ökoszisztémát alakítsunk ki, az összekapcsolt járművektől és okosotthonoktól kezdve az AR ⃰/VR-ig vagy a hologramvideókig, annak érdekében, hogy fogyasztóink élvezhessék egy valóban összeköttetett világ előnyeit, ami megváltoztatja, hogyan kommunikálunk egymással és osztunk meg dolgokat.”

– tette hozzá.

 

Egymillió összekapcsolt készülék négyzetkilométerenként

Az új 5G hálózatok eddig nem látott mértéket szabnak a gyors sebességnek, a nagy sávszélességnek és az alacsony késleltetésű vezeték nélküli kapcsolatoknak. Letöltési sebességük elérheti akár a 20 Gbps-t, egy négyzetkilométeren akár egymillió készüléket is képesek támogatni. Az 5G megnöveli az összekapcsolható készülékek számát és a közöttük megosztható adatok mennyiségét. A Huawei Fogyasztói Üzletága olyan készülékstratégiát alakított ki, mely biztosítja a felhasználó számára az 5G nagy sebességű, alacsony késleltetésű, nagy csatlakozási képességeiből származó előnyöket. Ebbe a stratégiába beletartoznak például az okostelefonok, táblagépek, az ipari modulok és más készülékek, melyek összekapcsolják az embereket otthoni készülékeikkel, járműveikkel.

 

600 millió dollár kutatás-fejlesztésre

Az új eszköz bejelentése mérföldkőnek számít a gyártó vezeték nélküli aktivitást fejlesztő tevékenységében. A Huawei 2009 óta 600 millió USD értékben fektetett be az 5G technológia kutatás-fejlesztésébe, ahol olyan területeken mutatott az utat újításaival, mint a hálózati architektúra, a spektrumhasználat és más területek. A vállalat több mint 30 globális telekommunikációs szolgáltatóval fogott össze, többek között a Vodafone-nal, a Softbank-kal, a T-Mobile-lal, a BT-vel, a Telefonica-val, a China Mobil-lal és a China Telecom-mal, és 2017-ben kezdte el tesztelni 5G kereskedelmi hálózatait partnereivel.  A Huawei tavaly szeptemberben a Deutsche Telekommal együttműködésben már működésbe helyzete Európa első, szabványosítás előtti 5G-s kapcsolatát Berlin központjában kereskedelmi mobilhálózaton, 2018-ban pedig készen áll arra, hogy bemutassa az első 5G-s kereskedelmi hálózatot.

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés