Connect with us
Hirdetés

technokrata

Minden régióban emelkedik az 5G mobilelőfizetések száma

5g

Digitalizáció

Minden régióban emelkedik az 5G mobilelőfizetések száma

Minden régióban emelkedik az 5G mobilelőfizetések száma

Az év végére 5-ből 1 mobilelőfizetés már az 5G technológiát használja majd a világban, vagyis a számos piacon továbbra is érezhető gazdasági és geopolitikai nehézségek ellenére töretlenül terjed a legújabb hálózati generáció – derül ki az Ericsson Mobility Report legfrissebb, 2023 novemberi kiadásából.

A teljes 2023 novemberi Ericsson Mobility Report – angol nyelven – ezen a linken tölthető le.

Az Ericsson a 25. alkalommal tette közzé a mobilkommunikációs trendek legátfogóbb tanulmányát, amelyből kiderül, hogy az 5G előfizetések száma a világ minden régiójában növekszik, és az év végére várhatóan átlépi az 1,6 milliárdot. Ez százmillióval több, mint amire a korábbi prognózisokból számítani lehetett. Az idén egyetlen év alatt 610 millióval nőtt az 5G előfizetések száma, ez 63 százalékos gyorsulást jelent 2022-höz képest. Ami a jövőt illeti, 2029-ig várhatóan 5,3 milliárd 5G előfizetés lesz. Míg idén a Föld lakosságának 45%-a számára elérhető a legmodernebb hálózat, az évtized végére ez az arány 85%-ra nő majd.

Több gigabájt, szinten tartott emisszió

A jelentés külön fejezetet szentel az infokommunikációs technológiai (IKT) szektor környezeti lábnyomának. Az Ericsson által gyűjtött adatokból kiderül, hogy 2007 és 2020 között mintegy 40-szeresére nőtt a vezetékes és mobil hálózatokon bonyolított adatforgalom, és 2,75-szeresére az előfizetések száma. Ám egyre több adatközpont és hálózati eszköz használ karbonmentes (megújuló vagy nukleáris) forrásból származó villamos energiát, így az egy előfizetésre jutó éves szén-dioxid-kibocsátás 125-ről 70 kg CO2-egyenértékre csökkent.

Egy szélessávú mobilinternet-kapcsolatot használó okostelefon-tulajdonos éves karbonlábnyoma pedig szinten maradt 2007, az érintőképernyős okostelefonok megjelenése óta. Méghozzá annak dacára, hogy közben az adatforgalom szinte nulláról havi 21 gigabájtra nőtt (ez a szám Közép-és Kelet-Európában 19 GB). Utóbbi trend folytatódni fog, bár lassuló mértékben. Az elmúlt 12 hónapban 33%-kal fogyasztottunk több mobilinternetet globálisan, mint a megelőző esztendőben, de a növekedési ütem az évtized végére 20% alá csökken majd. Az Ericsson számításai szerint 2029-ben havi 56 gigabájt lesz az átlagos mobil adatforgalom.

Fontolva haladó Közép-Kelet-Európa

Az 5G terjedésének ütemében továbbra is nagy regionális különbségek figyelhetők meg. Az éllovas még mindig Észak-Amerika, ahol 2023 végére elérte a 61%-ot az 5G penetrációja, míg Északkelet-Ázsiában a 41%-ot. Európában vegyes a kép: míg a földrész nyugati felén már minden negyedik előfizetés 5G alapú, addig Közép-Kelet-Európában mindössze 2,5% az ötödik generáció aránya az összes előfizetésen belül. Térségünk sok országában késett az 5G frekvenciák kiosztása, Lengyelországban például csak 2023 folyamán került rá sor, de ahol ez a lépés megtörtént, gyors növekedés indult meg. Csehországban főleg a gyártó cégek építettek ki nagy számban 5G alapú magánhálózatokat az okos ipari megoldások megvalósítására – emeli ki a jelentés.

Dedikált hálózatokon jön a játék és a virtuális valóság

Világszerte eddig 280 mobilkommunikációs cég indított el kereskedelmi 5G szolgáltatást, és ebből 40 dedikált hálózati architektúrára épülő, ún. standalone 5G-t. A legelterjedtebb 5G felhasználási módok közé tartozik a fejlett mobil szélessáv (enhanced mobile broadband, EMBB, vagyis a nagy sebességű adatátvitelre és alacsony késleltetési időre épülő alkalmazások, például a nagy felbontású video streaming), a rögzített vezeték nélküli (FWA) elérés, az online játék, valamint a kiterjesztett és virtuális valóság (AR/VR).

„Az adatforgalom növekedési üteme tükrözi a fogyasztók igényét az emelt szintű szélessávú alkalmazásokra. Ez a tendencia gyorsulni fog, ahogy világszerte egyre több fogyasztó vált az 5G-re. Új felhasználási esetek jelennek meg, ami az adatforgalom további növekedését vonja maga után. Mivel a forgalom nagy része az épületek belterében keletkezik, ahol az emberek jellemzően a legtöbb időt töltik, egyre nagyobb szükség lesz az 5G lefedettség kiterjesztésére a közepes frekvenciatartományban (mid-band) mind beltéren, mind kültéren”

tette hozzá Peter Jonsson, az Ericsson Mobility Report főszerkesztője.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Digitalizáció

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés