Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Sony Xperia Z3 Compact – Kiváló eredmény

Kütyük

Teszt: Sony Xperia Z3 Compact – Kiváló eredmény

A Sony Xperi Z3 Compact belecsapott az okostelefonok amúgy is eléggé zavaros vizébe. Jött, látott, győzött.

Japánban komolyan veszik a mostanában igen kiéleződött versenyt, az okostelefon piacon, ennek fényében az Xperia Z3 Compact-tól sokat is vártam el. Az elvárásokat, hogy teljesíteni tudta-e az hamarosan ki is derül.

Csomagolás

Tesztalanyunk csomagolása kisebb lett mint például az Xperia M2 doboza, viszont magasabb lett és csak egy levehető teteje van. Benne a mobilt és annak töltőkábelét, töltőfejét és headsetét találtam. A headset gumiharangos kialakítást kapott.

Külső

Számomra a formaterv elragadó volt, szép vonalvezetés, üveg elő és hátlap, egyedül a keret készült műanyagból, de még így is kiváló minőségű masinát foghattam a kezemben. Karcállóság szempontjából nézve a dolgot elég edzett üvegeket kapott, nem lett rajta egy karc sem 1 hét intenzív használat után sem. Az előlapon alul az előlapi sztereó hangszórópáros egyik fele látható, felül pedig a beszédhangszóróként is szolgáló másik felét láthatjuk. Alatta egy Sony felirat díszeleg, tőle balra a szenzorok, jobbra pedig az előlapi kamerát találni. Középen a 4,6 inches, 720 x 1280 pixeles felbontású IPS LCD kijelzőt bámulhatjuk. Szó szerint leeshet az állunk, nagyon patent kijelzőt sikerült összehozni a Sony-nak, de ez már elvárható volt a hajdani sok kritika után. A triluminos és X-Reality Engine technológia is hozzájárul természetesen a szebb képminőséghez.

Az Xperia Z3 Compact élein végigfutó keret füstszínű és áttetsző némileg, de fogásra jó és masszívnak tűnik. A jobb oldalon sorakozik az összes fizikai kezelőszerv, alulról felfele a következő sorrendben: dedikált kameragomb, hangerőszabályzó gombpáros és a kijelző zárolást vezérlő gomb. Alul a mikrofon és egy rögzítési pontot látni. A bal oldalon két nagy ajtó fogja közre a dokkolócsatlakozót, a felső ajtó mögött a microSD kártyahelyet és a microUSB csatlakozót találjuk, míg az alsó mögött csupán a Nano-SIM kártyánk helyét találjuk. A felső részén a mobilnak a 3,5 mm-es jack aljzata lett beültetve a második mikrofonnal karöltve.

A hátlap síkjában alul egy Xperia felirat, középen a márkajelzés, míg attól feljebb az NFC jele és a kamera, illetve a hozzá tartozó LED segédfény is kukucskál a nagyvilág felé. A unibody készülékház mélyén egy 2600 mAh-s akkumulátor lapul, ez elég nagynak számít ekkora kijelzőhöz mérve, és nem is kell szégyenkeznie a simán hozható 2 napos üzemidővel. A STAMINA móddal még több energiát spórolhatunk, tehát hosszabb üzemidőre is van remény.

Hardver/ Sebesség

Az üveglapok között egy Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801-es SoC dorombol, mindezt négy darab 2,5 Ghz-es órajelen teszi. A grafikai megjelenítésért egy Adreno 330-as GPU felel minden körülmények között. A hardver segítségére 2 GB-os RAM-ot szereltek be, mely mellé még 16 GB-os tárhely is dukál. A rendszer nagyon gördülékenyen végzi a dolgát, persze ez nem meglepő, hiszen egy HD kijelzőt kell tudnia meghajtani ennek az igen erős hardvernek.

Nem meglepő módon a készüléken egy 4.4.4-es verziójú Android rendszer teljesít napi szolgálatot. Szerencsére a tesztidőszak alatt nem tapasztaltam lassulásokat és fagyásokat, nem kellett soha szidkozódnom, vagy idegeskednem a telefon helytelen működése végett. Megfelelően tette a dolgát, elsőre és a lehető leggyorsabban.

Extra programokban van néhány újonnan érkezett jövevény, például az AVG Security Pro vírusírtó szoftver a mcafee vírusirtót váltotta le, kapunk egy Lifelog nevű alkalmazást és még a szokásos dokumentum olvasót, és a további multimédiás extrákat.

Multimédia

A hátlapon található kamera 20,7 megapixeles, autofókuszos, LED segédfénnyel támogatott egység. A kamera modulja ugyan az mint elődjében, az Xperia Z1 Compactban. A kamera szoftverén csiszoltak némileg, vannak ugyan úgy különböző programok, például akár dinoszauruszok is sétálhatnak a szobánkba ha szeretnénk, de kis törpék is rohangálhatnak. Van HDR, ISO állítási lehetőség, fénymérés és fókusz állítási lehetőség is többek között.

Na de az elkészült képek minősége számít a leginkább. A produkció elég jónak mondható, részletességben a toppon van, zajosodásnak nyoma sincs, viszont a világosabb részeknél valamiért fátyolosítja a képeket, de nem égnek be a fényesebb részek. Átlagos használatra így is bőven elegendő és nem nevezhető pocsék kamerának, semmilyen körülmények között.

Videózni akár 2160p felbontásban is tudunk, 30 képkocka/ másodperccel sztereó hangot rögzítve. A videók minősége kiváló, erre nagyon is alkalmas a készülék, akár kiváltani a család kameráját is.
A készülékben találunk FM-rádiót is, mely a headset csatlakoztatása után működik.

A WALKMAN zenelejátszó még mindig hozza a régóta jó minőségét, de már a korábban látott új köntösbe csomagolva. A sztereó előlapi hangszórók elég hangosan és jó minőségben dübörögnek, konkrétan, úgy, hogy beleremeg a hátsó borítás is, és eléggé érezni ezt kézben tartva. Fülhallgatót csatlakoztatva sem marad el az élmény, ez az az élmény amit sokáig csak a drágább Samsung készülékek és HTC-k nyújtottak az iPhone mellett, de már a Sony is csatlakozott ebbe a táborba, főleg ezzel a készülékkel a kezemben.

Adatkommunikációt tekintve nem csalódtam a csúcskategóriás modellben, minden a lehető legfejlettebb technológiával lett ellátva, így van LTE hálózatra is lehetőség a WiFi (a/b/g/n/ac), DLNA, Bluetooth 4.0, A-GPS és NFC mellett. A vételi stabilitással nem volt probléma, ahogy a GPS is elég nagy pontossággal működött.

Összegzés

A Sony Xperia Z3 Compactra annyit tudok véleményként mondani, hogy szerintem egy tökéletes Androidos készüléket testesít meg egy átlagfelhasználó számára. Az anyagminőség majdnem, hogy kiváló, csak a fém keret hiányozhatna, az összeszerelés perfekt, a rendszer patent, a hardver korszerű, az üzemidő nagyobb mint a manapság átlagnak mondható egy, max másfél nap és a kamera sem csorbítja el a kedvünket homályos, fakó képekkel. Mindez mellé még a zenelehallgatási élmény is párosul, és a kiváló kijelző sem maradhat le a pozitív listáról. A modell IP68-as minősítéssel rendelkezik, tehát még a beázástól is védett. Negatív listát nem is nagyon tudok nyitni, persze ennek mind itt ára van, ami bruttó 168 ezer forint a legolcsóbb helyen is, gyártói garanciával, kártyafüggetlenül. Szolgáltatói kínálatban kedvezőbb árral is elhozható, így pedig nagyon is ajánlom a készüléket minden olyan embernek aki hajlandó ennyit áldozni egy telefonra és jó készüléket keres magának.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Sony Xperia Z3 Compact

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Üzemidő
  - Anyaghasználat
  - Megbízhatóság
 
  Kontra:  
  - Műanyag keret
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,6"
  • kijelző felbontása: 720 x 1280 pixel"
  • kijelző típusa: IPS lCD"
  • eszköz mérete: 127.3 x 64.9 x 8.6 mm
  • tömeg: 129 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack, dokkoló
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 20,7 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 2160p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100, LTE 700/800/850/900/1700/1800/1900/2100/2600
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4.4 KitKat
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2600 mAh
  • tapasztalat: 2 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés