Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Galaxy Alpha – A vezér

Kütyük

Teszt: Samsung Galaxy Alpha – A vezér

A gyártó piacra dobta a csúcshardverrel, kisebb kijelzővel és fém kerettel szerelt csúcsmodelljét is.

A Samsung is végre előrukkolt egy igazán prémiumnak mondható eszközzel, melynek a kerete fémből készült, nem egy péklapát méretű, és csúcshardverrel van felszerelve. A készülék nem más mint a Galaxy Alpha, és még a neve is találó lett.

Csomagolás

Tesztalanyunk doboza újrahasznosított papírból készült, ezzel is védve a természetet amiben élünk. A doboz tartalma a szokásosnak mondható tartozékokat vonultatja fel, így van töltőfej, adatkábel, gumiharangos fülhallgató és egy rövid leírás.

Külső

A Samsung prémiumkészüléke elölről semmi újat nem mutat nekünk, alul a szokásos három androidos vezérlőgomb található, melyből csak a home gomb fizikai gomb, a másik kettő csupán kapacitív. Felül egy értesítő LED, beszédhangszóró, közelség- és fénymérő szenzor, illetve az előlapi kamera látható. Középen egy 4,7 colos, 720 x 1280 pixeles felbontással rendelkező Super AMOLED panel adja át szemünknek a képet. A kijelző minősége pazar, de persze ez az AMOLED panel egyik vonzó tulajdonsága a mély fekete mellett. A betekintési szög is remek és a pixeleket sem vettem észre.

Eszközünk jobb oldalán a power gomb található, alul pedig a hangszóró, microUSB és a mikrofon. A bal oldalon a hangerőszabályzó gombduó helyezkedik el, míg felül a 3,5 mm-es jack aljazt mellett még egy mikrofon is megbújik.

Az Aplha hátlapja nem szedhető le, de hasonló kialakítást kapott akár csak az S5 hátlapja, sőt anyaguk is egyező véleményem szerint. A hátlap felső részén egy csillogó márkajelzés olvasható, felette pedig a kamera, a hozzá tartozó LED segédfény és a pulzusmérő szenzor található. A burkolat mélyén egy 1860 mAh-s akkumulátor tárolja az energiát a készülék számára. Ezzel a teleppel körülbelül 1,5 napos üzemidő hozható ki egy feltöltéssel a készülékből, ha értelmesen szeretnénk használni.

Hardver/ Sebesség

A készülék hardvere már nem a Qualcomm gyárából került ki, hanem egy Exynos 5 Octa 5430-as SoC dolgozik benne, amit a Samsung maga gyárt. A készülékben található négy darab 1,8 GHz-es Cortex-A15-ös processzor és négy darab 1,3 GHz-es Cortex A7-es mag. Adott még ehhez egy Mali-T628 MP6-os grafikai gyorsító, illetve 2 GB RAM és 32 GB belső tárhely. A tárhely mérete fix, nem bővíthető, de ennyi hely talán már a legtöbb embernek elegendő lesz.

A Galaxy Alphán az Android 4.4.4-es verziója fut, melyre a gyártó még saját TouchWiz UI-ját is ráhúzta. Sebességbeli problémákkal nem találkoztunk még egy pillanatra sem, a kezelőfelületen leginkább design újítás lett előtérbe helyezve, de néhány funkciója is módosult, de csupán kismértékben.

Az extrák közé tenném az ujjlenyomat olvasót, az S healt alkalmazást és az S Voice-t is. Ennél több extra a Dropboxot leszámítva nem találunk az eszközön, inkább a funkciókban és az anyagminőségben van benne az a sok extra amit képes nyújtani.

Multimédia

Mobilunk hátlapján egy 12 megapixeles kamera uralkodik, LED segédfénnyel az oldalán. A kamera szoftverébe elég mélyen bele lehet túrni, ISO beállítástól kezdve állíthatunk HDR módot, képméretet, különböző motívumokat, fénymérést, fókuszálást és többféle üzemmód is van.

Fotóink minősége nem a legcsúcsabb, de nem is borzalmas. Valahol a kettő között helyezkedik el, ugyanis enyhe mosottság látható a részelteken és a zajosodás is megfigyelhető rajta. Videókat 2160p-ben is rögzíthetünk akár, sztereó hanggal ráadásul. A videók minősége tényleg kitűnő, arról már nem lehetne rosszat írni.

Zenei fronton fontos elmondani, hogy nincs FM-rádió, illetve hogy a külső hangszóró elég hangos és megvannak benne a mélyek, igaz a magas hangok már kevésbé. Fülhallgatón a zenei élmény persze sokkal jobb, főleg, hogy a zenelejátszó programban van hangszínszabályzó is.

Az adatkommunikációt tekintve korrekt felhozatalt kapunk, van HSDPA és LTE kapcsolat, van WiFi a/b/g/n/ac, DLNA, Bluetooth 4.0 és NFC. A WiFi elég erős, az LTE hálózaton akár 150 Mbps-al is tölthetünk le, míg fel 50 Mbps az elméleti legnagyobb sebesség. Személy szerint az IrDA-t hiányolom a készülékből, de ezen kívül minden megvan amire szükségünk lehet.

Összegzés

Véleményemet kifejtve egy remek készülék a Galaxy Alpha, leszámítva a rádió és az infravörös port hiányát. A kamera nem kimagasló, de a hétköznapi életben bőven használható. A vízállóság lemaradt a tulajdonságok listájáról, cserébe végre igazi fém keretet kapott az eszköz, és ez lehet sokakat kárpótolni is fog majd. A Samsung terméke 200 ezer forintos áron kapható, ennek viszont mindenképp mérséklődnie kell majd, hogy jobban fogyjon a mobil.

A készüléket a PartNeroGSM biztosította, köszönjük.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Samsung Galaxy Alpha

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Minőség
  - Hardver
 
  Kontra:  
  - Kamera
  - Ár
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,7"
  • kijelző felbontása: 720 x 1280 pixel"
  • kijelző típusa: Super AMOLED"
  • eszköz mérete: 132.4 x 65.5 x 6.7 mm
  • tömeg: 115 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Exynos 5 Octa 5430
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 32 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: -
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 12 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 2160p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100, LTE 800 / 850 / 900 / 1800 / 1900 / 2100 / 2600
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4.4 KitKat
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1860 mAh
  • tapasztalat: 1,5 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés