Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem lesz a Telenornál iPhone?

Dotkom

Nem lesz a Telenornál iPhone?

A szolgáltató az Androidot preferálja, de tárgyal az Apple-lel is.

Takács Zoltán, a Telenor termék- és innovációs igazgatója egy prezentáció keretében bemutatta, hogy a világon jelenleg másfél milliárd okostelefon van forgalomban, ebből 300.000 millió készüléken fut Android. Tavaly a világon mintegy 483 millió okostelefont értékesítettek, az operációs rendszerek eloszlása szerint pedig csökken az iOS népszerűsége, ugyanis a piac felét az Android uralja 49%-al, a Symbian 16%-ot kapott a tortából, míg a BlackBerry 11%-ot mondhat magáénak és az iPhone pedig 19%-ot. Az itthoni adatok alapján elmondta, hogy tavaly január óta a legnépszerűbb mobil OS az Android.
 Takács Zoltán elárulta azt is, hogy 2011 végére az okostelefonok eladása elérte az 50%-ot a Telenornál, azaz minden második ügyfél inkább az érintőképes megoldást választotta új telefonnak, 80%-ban pedig az Android mellett döntöttek.

Az előadásának második felvonása a mobilinternetről szólt. Eszerint a világ 143 országában van teljes 3G lefedettség, így Magyarországon is. Ma már elmondhatjuk, hogy minden hatodik internet-előfizetés mobilinternet, itthon 2 millió ilyen előfizetés van forgalomban.

Globálisan pedig 2014-ben fordulni fog a kocka és többen fognak mobilhálózaton netezni, mint a hagyományos módon. Az előfizetők nagyrészt multimédiás tartalmak megtekintésére (tulajdonképpen videómegosztó portálok és online zenehallgatás) használják a mobilinternet. A Telenor 2011 végére megduplázta mobilinternet-előfizetőinek a számát, egy felhasználó pedig átlagosan 1.7 GB-nyi adatforgalmat bonyolít le havonta.

Az előadás harmadik részében az innovációs igazgató a mobil pénzügyekre tért rá. Elmondta, hogy rendkívül sikeres a Mastercard Mobile applikáció, mellyel a Telenornál például befizethetjük a számláinkat, egyenleget tölthetünk fel és az interneten is vásárolhatunk. Az applikáció nem a Telenor saját fejlesztése, így számláinkat a T-Mobile-nál is ugyanúgy ki tudjuk egyenlíteni a segítségével, de Vodafone-os kártyánkat is feltölthetjük vele.

Ezután szó esett az NFC-ről (Near Field Communication), mely érintés alapú fizetést (rádiófrekvencia alapján) tesz lehetővé. Egyes becslések szerint a világ okostelefonjainak 20%-a fogja támogatni ezt a fizetési metódust 2013-ra, a Telenor pedig még idén elkezdi ennek a technológiának a zártkörű tesztelését, „fajsúlyos szereplőkkel”.

Hogyan látja a Telenor a jövőt? 2016-ra a táblagépek is jelentős szerepet fognak játszani a mobilinternet világában, ugyanis ezek az eszközök fogják adni az előfizetések mintegy 10%-át, 2014-re pedig az adatforgalom 50%-át az okostelefonok fogják adni.

Arra a kérdésre, hogy miért nincs iPhone a szolgáltató kínálatában illetve hogy mikor várható, Takács Zoltán elmondta, a cég álláspontja az, hogy ez egy üzleti döntés és jelenleg is folynak a tárgyalások  az Apple-vel.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés