Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szélessáv: még mindig le vagyunk maradva Nyugat-Európától

Kütyük

Szélessáv: még mindig le vagyunk maradva Nyugat-Európától

Cisco Broadband Barométer: a szélessávú internet elterjedtsége.

A Cisco a múlt héten bemutatta az IDC közreműködésével elindított Cisco Broadband Barométer kutatássorozatot, amely rendszeres időközönként, azonos metodikával és Magyarország mellett a régió több országában – köztük Bulgáriában, a Cseh Köztársaságban, Lengyelországban, Romániában és Törökországban – méri a szélessávú internet elterjedtségét. A kutatás egyik fő következtetése, hogy bár Magyarországon dinamikusan nő a szélessávú kapcsolatok száma, az átlagos sávszélesség még messze elmarad a nyugat-európai átlagtól.

A felmérés négy technológiai platformon (xDSL, kábel-modem internet, szélessávú fix vezeték nélküli, egyéb kapcsolattípus) méri az előfizetések számát és az átlagos havi díj összegét, emellett hat felhasználói szegmensben (háztartások, nagy-, közepes- és kisvállalatok, oktatási intézmények valamint államigazgatás) vizsgálja a kapcsolatok számát, és nem utolsó sorban képet ad az egyes országok főbb internet-szolgáltatóiról. A kutatás elsősorban szabályozó testületeknél és távközlési szolgáltatókkal készített interjúkra alapul. A tanulmányt informatikai, hírközlési és oktatási tárcáknál végzett adatfelvétellel valamint nyilvános negyedéves pénzügyi jelentések és nemzeti statisztikai és szabályozó hatóságok adataival egészítették ki az IDC szakemberei.

A Cisco szerint e terület fejlődésének nyomon követése mindenki számára fontos, mivel kutatások egyértelmű összefüggést mutattak ki a gazdasági-társadalmi fejlődés mértéke és a szélessávú internet elterjedtsége, valamint az információs technológiára fordított beruházások nagyságrendje között. Napjainkban a GDP növekedése jelentősen függ az e-gazdaság folyamataitól, a globalizáció révén pedig a szélessávú internet a kommunikáció nélkülözhetetlen eszköze lett.

„A szélessávú internet napjainkra a gazdasági fejlődés egyik legfontosabb eszköze, az elterjedtsége pedig a gazdaság fejlettségének egyik legjellemzőbb mutatója lett” – mondta Papp István, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója. „A szélessávú kapcsolatok terjedése világszerte hozzájárul a hatékonyság és az emberek mindennapi életminőségének a javításához. Mindezek fényében nem véletlen, hogy a szélessávú kapcsolatok fejlesztését a kormányok a régió összes országában kiemelt területként kezelik.”



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés