Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung P310 – penge kártyamobil

Kütyük

Teszt: Samsung P310 – penge kártyamobil

A Samsung mobiltelefon palettája olyan rendkívüli módon széles és olyan észvesztő gyakorisággal frissül, mint egyetlen más gyártóé sem. A dél-koreai gyártó kínálatában vannak filléres, de mégis elegáns kagylómobilok, nagy tudású sliderphone-ok, TV-vevős okosságok és még úgynevezett kártyatelefonok is. Ez utóbbi kasztba tartozik jelen tesztalanyunk is, a Samsung SGH-P310.

Azt hiszem, nem járok messze a valóságtól, ha azt állítom, hogy a Samsung igen csak sokkolta a közönséget, amikor nem is olyan rég bejelentette első kártyatelefonját, a Samsung SGH-P300-as készüléket. Ez a modell szakított minden korábbi hagyománnyal és egy olyan formát honosított meg a mobilpiacon, amilyet korábban még sohasem láthattunk. A P300-as konkrétan úgy nézett ki, mint egy régi vágású zsebszámológép. Eleinte sokan nagyon kritikus szemmel közelítettek a P300-hoz, mely azonban végül is meglepően sikeres lett, ami persze nem egyenlő azzal, hogy a telefon esetleg tömegesen eladott sikermodellé vált volna.

Alig telt el néhány hónap a P300 hivatalos bejelentését, majd pedig piaci debütálását követően, amikor is a dél-koreaiak úgy gondolták, hogy már éppen itt az ideje a ráncfelvarrt utódmodell bejelentésének. Az első kémfotók napvilágra kerülése után villámgyorsan hivatalosan is felbukkant Samsung SGH-P310 minden tekintetben egy kicsit több és jobb, mint elődmodellje volt, ezenkívül pedig fontos változás, hogy bár a készülék még mindig kártyatelefon besorolású, már korántsem hasonlít annyira egy számológépre, mint tette azt elődje. A kártyamobil kategória életképességét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nemrégiben a nagy rivális, az LG is bejelentett egy a P310-re megszólalásig hasonló telefont.

A P310-es tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából vendégeskedett szerkesztőségünkben.

Design

Ha mobiltelefon, akkor manapság bizony az ultra-vékony kialakítás az abszolút menő, ha pedig kártyatelefon, akkor ez az állítás még hatványozottabban igaz. Ennek megfelelően egyáltalán nem meglepő, hogy a Samsung SGH-P310 vastagsága, vagy tán sokkal inkább vékonysága mindössze 8,9 milliméter. Ehhez egyébként 86 milliméteres hossz, 54 milliméteres szélesség és mintegy 85 grammos tömeg társul, vagyis elmondható, hogy a készülék akár még a legkisebb zsebben, vagy egy tárcában is minden probléma nélkül elfér.

A Samsung tovább ment azon az úton, amit az elődmodell kapcsán megkezdett, vagyis ezúttal is egy elegáns kis bőrtokot gyártott le a telefonhoz. Más gyártók modelljei esetében a bőrtok leginkább csak arra szolgál, hogy védje a mobilt a kisebb-nagyobb külső behatások (karcolás, leejtés) ellen, a P310 (és a P300) kapcsán viszont ennél sokkal funkcionálisabb szerepe van ennek az egyébként nagyon is elegáns extra borításnak. Benne ugyanis egy második, kiegészítő akkumulátor teljesít szolgálatot, mely szabványos csatlakozók révén folyamatosan kapcsolatban van a telefonnal. A készülék alap akkumulátora egy 550 mAh kapacitású modell, melyhez további 800 mAh-t tesz hozzá a bőrtokba rejtett társa. Apróság ugyan, de nagyon fontos, hogy a bőrtok a telefon kamerás részénél ki van vágva, így akár a tokban tartva is minden további nélkül fotózhatunk a készülékkel.

A fekete alapszínű, de ezüstös peremű P310 bal élére került a hangerőállításhoz, illetve a csengőhang némításhoz, illetve híváselutasításhoz is használatos +/- gombpár. Az ellentétes oldalra került a többek közt TV kimenetként is funkcionáló rendszercsatlakozó, mely nagyon elegáns módon elhúzható takarólapot kapott. Ugyanitt keresendő a billentyűzár gombja, melyet hosszan nyomvatartva a kamerát kelthetjük életre. A felső él teljesen csupasz, alulra pedig csak az akkumulátor csatlakozója került.

A telefon mintegy 80 MB kapacitású belső memóriája bővíthető, akár hot-swap módon is, azonban kár, hogy a memóriakártya cseréhez le kell szedni a hátlapot.

Kijelző, kezelőszervek

A Samsung SGH-P310-ben a megszokottól eltérően nem egy álló téglalap kijelzőt találunk, hanem egy igazi widescreen, vagyis szélesvásznú LCD-t. A 39 milliméter széles és 29 milliméter magas, TFT technológiájú display természetesen QVGA, vagyis 320×240 képpontos felbontással rendelkezik, 18 bites színmélysége pedig mintegy 262 ezer színárnyalat megjelenítését teszi lehetővé. A képminőség hozza a szokásos Samsung szintet, tehát a kép éles, részletgazdag és színei is abszolút a helyükön vannak.

A menüt valahogy úgy kell elképzelni, hogy a kijelző bal térfelén 3×3-as elrendezésben összesen kilenc darab ikon látható, az ellentétes oldalon pedig mindig az aktuális ikon képe látható kinagyítva, ennek köszönhetően még a gyengébben látóknak sem feltétlenül kell felvenniük a szemüvegüket a telefon menüjének kezeléséhez. A menürendszer egyébként a rácsos mellett a listás megjelenítést is támogatja.

A menü alapszíne fekete, illetve fehér lehet, a háttérkép szabadon cserélgethető. A megjelenítés személyre szabhatóságát illetően egyetlen rossz szavunk sem lehet, hiszen például választhatunk kontúros, vagy éppen árnyékolt betűtípust, megadhatjuk a szöveg színét (fehér, narancs, sárga, zöld, ibolya, piros, fekete), ezenkívül pedig a tárcsázás kapcsán is megválasztható a betűtípus (penna, cetli), a betűméret és a betűszín.

Az LCD alatt két funkciógombot találunk, melyeket nem kell megnyomni, hanem elég csak megérinteni. Alattuk két oldalt kaptak helyet az OK és C gombok, valamint a híváskezelő billentyűk, a középső részt pedig az elmaradhatatlan navigomb uralja, melynek óriási hibája, hogy nem öt-, hanem csak négyirányú, ami alaposan megnehezíti a telefon kezelését. A billentyűzet háttérvilágítása egyébként fehér színű.

Kamera

A hátfal balfelső sarkában elhelyezett digitális fényképezőgép modul nem hogy süllyesztve lenne, hanem éppen ellenkezőleg, némileg még ki is dudorodik, vagyis a karcolódás elkerülése érdekében ajánlott mindig a bőrtokban tartani a készüléket. Tükörfelület ugyan nincs az optika mellett, de ami ennél talán fontosabb, hogy a LED-vaku ott tanyázik a lencse mellett.

A 2 megapixeles felbontású CMOS szenzorra épülő kamera képe a teljes kijelzőt betölti, a maximális fotófelbontás ezúttal 1.600×1.200 pixel. A képminőség három fokozatban állítható, ezenkívül pedig a következő alacsonyabb felbontások választhatók: 1.280×960, 1.024×768, 800×600, 640×480, 320×240 pixel. A képminőségen sokat javíthatna egy esetleges autofókusz, vagy makró funkció, ezekről viszont most sajnos le kell mondanunk. Sorozatfelvétel módban beállítástól függően 6, illetve 9 fénykép készül gyors, vagy adott esetben kevésbbé gyors egymásutánban.

Jó Samsung mobilhoz híven a P310-en is manuálisan szabályozható a fényérzékenység, még pedig ISO 100 és 400 között. Kapunk továbbá négy fehéregyensúly beállítást (izzó, fénycső, köd, napsütés) és három effektet (fekete/fehér, negatív, szépia), a zárhang megváltoztatható és kikapcsolható, az önkioldó pedig 3, 5, vagy 10 másodperccel képes késleltetni az expozíciót. A keretbefotózási lehetőség révén pillanatok alatt egy szív kellős közepére, vagy egy felhő tetejére fotózhatjuk magunkat és még mozaikfotókat is készíthetünk.

Videó módban maximum 352×288 pixeles felbontás választható, de ezenkívül 320×240, 176×44 és 128×96 képpontos videók is készíthetők, három különböző minőségben.

Szolgáltatások

A háromsávos (GSM 900/1800/1900 MHz) Samsung SGH-DP310 a vezeték nélküli adatátvitel nevezetű tantárgyból ötöst sajnos nem kaphat, de az erős négyes teljesen biztos. Ez elsősorban annak ˝köszönhető˝, hogy a telefon nem 3G kompatibilis és nem lehet videótelefonálni vele, de szerencsére legalább a GPRS mellett az EDGE adatátvitelt is ismeri a készülék, és persze a Bluetooth (1.2) sem hiányzik belőle.

A hívócsoportos telefonkönyvben maximum ezer kontaktnak van helye, melyek mindegyikéhez rengeteg kiegészítő infó (például hívókép, csengőhang, születésnap, jegyzet) csatolható. A telefonkönyv bejegyzéseit SMS-ben, MMS-ben, e-mailban, illetve Bluetooth-on keresztül továbbíthatjuk másoknak. A 300 férőhelyes naptárban három kategóriába (program, évforduló, teendő) sorolhatók a különböző események, az ébresztőóra pedig többek közt MP3 zenével is képes ébreszteni, a szundi ideje öt perc. Kapunk még továbbá jegyzetkészítőt, világórát, átváltót, időzítőt, stoppert és számológépet. Ez utóbbi sajnos nem tudományos. Az SMS szerkesztő kapcsán szólnunk kell többek közt a 200 férőhelyes memóriáról, a 12 darabos láncolt üzenetekről, a magyar T9-es szótárról, illetve a több címzettes küldési lehetőségről.

A háttérbe húzódva is működőképes zenelejátszó (MP3, AAC, AAC+) alkalmazás két különböző vizuális megjelenítéssel rendelkezik, de ami ennél talán sokkal fontosabb, hogy hangszínszabályzója (EQ), és háromdimenziós hangzása is van. Természetesen a diktafon sem hiányozhat a repertoárból, mellyel akár egyórás felvételeket is készíthetünk, amik aztán MMS-ben és e-mailben azonnal továbbíthatók. Nincs hiány Java alkalmazásokból, a telefonon gyárilag többek közt a következő programok találhatók: Lemmings, Fifa 06, Minigolf Las Vegas.

Konklúzió

A Samsung SGH-P310 egy abszolút egyedi megjelenéssel rendelkező készülék, mely elődjéhez képest jó néhány újdonságot kapott, de alapjaiban véve (kártyaforma) mégsem változott túl sokat, talán inkább csak felnőttebbé vált. A P310-es Samsung egy korrekt ajánlat, akár karácsonyi ajándéknak is ideális lehet.

Pozitívum: egyedi forma, jó minőség, elegáns és hasznos bőrtok, szép kijelző, 2 megapixeles kamera videófelvevővel, háttérben is működő zenelejátszó, GPRS, EDGE és Bluetooth adatátvitel, nagy belső memória, memóriakártyás bővíthetőség, diktafon, naptár, üzenetküldés.

Negatívum: nincs 3G és videotelefonálás, hiányzik a sztereó FM rádió és az infravörös port, nehezen kezelhető navigomb.

A cikk írásának időpontjában a Samsung SGH-P310 az XXL GSM-nél 94.900 forintos áron kapható.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés