Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hackerkultúra a biotechnológiában

Kütyük

Hackerkultúra a biotechnológiában

Amatőr fejlesztői kultúra a biotechnológiában.

Az információtechnológiához hasonlóan a biotechnológia is kezdi kitermelni a maga rétegkultúráit. Nem egy számítástechnikai vállalkozás garázsműhelyekből vagy tinédzserek hálószobáiból indult útjára, mint ahogy számos számítógépes vírus is. Ahogy egyre több a szabadon hozzáférhető genetikai információ és csökken a fejlesztőeszközök ára, a biotechnológia körül is kezd kialakulni egy amatőr fejlesztői kultúra, azaz hackermozgalom – foglalta össze az InfoPark innovációs hírlevele.

A The Economist brit gazdasági lap értesülései szerint használt berendezésekből kevesebb mint 50 000 dollárért lehet felállítani egy házi biotechnológiai laboratóriumot. Ezért ugyan egyelőre kevesen űzik hobbiként a biotechnológiát, de ez hamarosan változhat. Ugyanis a tudományterületen számos végzős egyetemista készül saját cég alapítására, az olyan sikertörténeteken felbuzdulva, mint a közelmúltban 20 millió euróért elkelt Agrobiotics mezőgazdasági biotechnológiai vállalat, mely egy családi ház pincéjében kezdte működését.

A végzős hallgatókon kívül más csoportokat is vonz a biotechnológia. A tudományterület alapvető „fogásait” bárki könnyűszerrel elsajátíthatja az olyan weboldalakról, mint a DNAhack.com vagy az olyan lapokból, mint a Biotech Hobbyist. A The Economist cikke egy amatőr fejlesztő példáját idézi, aki saját állítása szerint egy olyan növényt állított elő, mely ellenáll az Egyesült Államok legnépszerűbb gyomirtójának, a Roundupnak. Más egy korallokból származó gén hozzáadásával olyan bőrszövetkultúrát tenyésztett ki, mely ultraibolya fényben színesen foszforeszkál, míg van, aki fákat klónozott.

A Discovery Channel tudományos ismeretterjesztő tévécsatorna kereskedelmi ága nemrég piacra dobta Discovery DNA Explorer nevű DNS-elemző játékát. A 10 éves kortól ajánlott eszközzel a gyerekek DNS molekulákat nyerhetnek ki sejtekből és feltérképezhetik azok szerkezetét. „Ha a tendencia folytatódik, a gyakorlati technikák mellett az etikai kérdéseket és a bűntettek büntetőjogi következményeit is tanítani fogják” – jósolja a lap.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés