Connect with us

Hirdetés

technokrata

Autóban a kihangosító biztonságosabb a headsetnél

Kütyük

Autóban a kihangosító biztonságosabb a headsetnél

Egy a napokban nyilvánosságra hozott tanulmányból kiderül, hogy a gépjárművekbe szerelt mobiltelefon kihangosító berendezések segítségével vezetés közben sokkal nagyobb biztonságban lehet telefonálni, mint az ezen megoldásoknál általában jelentősen olcsóbb headsetekkel.

Világszerte számos országban törvényileg tiltják a mobiltelefonok autóvezetés közbeni használatát, kivéve természetesen azokat az eseteket, amikor a sofőrök kihangosítót, vagy headsetet használnak. Az említett jelentést készítő kutatók azonban úgy vélekednek, hogy közlekedés biztonsági szempontból nem mindegy, hogy valaki kihangosítót, vagy headsetet használ.

Az Oxford Egyetem munkatársai szerint az autós kihangosító berendezések azért biztonságosabbak a headseteknél, mert esetükben nem magában az emberi fülben keletkezik a hang, hanem egy távolabbi pontban, mely pont abban az irányban helyezkedik el, amerre a vezető néz. A kutatók mindezt kísérletekkel támasztották alá. A tesztekre jelentkező kísérleti alanyokat autós szimulátorokba ültették, és arra kérték őket, hogy a teszt alatt elhangzó szavakat ismételjék meg. A szakemberek a teszt végeztével arra a megállapításra jutottak, hogy a kihangosítót használók nemcsak a közlekedési helyzeteket oldották meg jobban, hanem a szavakat is sokkal nagyobb arányban mondták vissza helyesen, mint azok, akik headsetet használtak.

A tanulmány készítői ezzel együtt felhívják a figyelmet arra, hogy kihangosító berendezés ide, vagy oda, az autóvezetők továbbra is akkor érezhetik magukat a legnagyobb biztonságban, ha vezetés közben egyáltalán nem telefonálnak, és a bejövő hívásokat az út mellett leparkolva fogadják.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés