Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internetezők börtönben – már vannak halálos áldozatok is

Kütyük

Internetezők börtönben – már vannak halálos áldozatok is

Kínában eddig legalább harminchárom embert vetettek börtönbe az Internet-használat korlátozására vonatkozó állami rendelkezések megszegése miatt – közölte jelentésében az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet, követelve e foglyok azonnali szabadon bocsátását.

Az MTI forrására támaszkodva megállapítható, hogy a harminchárom bebörtönzött között vannak másként gondolkodó értelmiségiek, ellenzéki politikai személyiségek, illetve hivatalosan nem engedélyezett szervezetek, mint például a Falunkung vallási szekta tagjai is. Egy volt rendőrt, bizonyos Li Ta-vejt például azért ítéltek tizenegy évi szabadságvesztésre, mert letöltötte az ellenzéki, illegalitásban működő kínai demokraták honlapjainak néhány cikkét – olvasható a jelentésben. Az Amnesty úgy tudja, hogy a harminchárom elítélt közül kettő meghalt a börtönben, a jelentés szerint ˝nyilván kínzás, illetve rossz bánásmód következtében˝ – írta a dpa, a dokumentumot ismertetve.

Miközben a Világháló Kínában is felhasználók tömegeit vonzza, a felhasználói kör folytonos bővülésével párhuzamosan erősödik a hatósági ellenőrzés és korlátozás. A kínai Internet-szolgáltatók eleve lezárják az utakat bizonyos honlapok lehívása elől, és lehetetlenné teszik bizonyos keresőprogramok letöltését is. A közbiztonsági minisztérium külön Internet-rendőrséget hozott létre.

Vannak olyan értesülések is, amelyek szerint – a korszerű számítástechnikai módszerek mellett – az internetezők esetében is alkalmazza a kínai rendőrség a hagyományos személyi megfigyelés módszerét. Az Internet-kávézók tulajdonosai, illetve működtetői például kötelesek rendszeresen tájékoztatni a rendőrséget vendégeikről – olvasható a dpa ismertetőjében.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés