Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elfogadták: jön a Google-adó!

Dotkom

Elfogadták: jön a Google-adó!

Elfogadta a parlament a Google-adóként is emlegetett rendelkezést, amelynek célja, hogy bevonja a közteherviselésbe a legnagyobb technológiai vállalatokat.

A reklámadóval azt szeretné elérni a kormányzat, hogy a reklámbevétellel rendelkező, külföldi tulajdonú vállalatok is elkezdjenek adózni itthon. Az adótörvény értelmében arra a cégre, amelynek Magyarországon adózási kötelezettsége lenne, de nincs nyilvántartásban, 10 millió forintos büntetést szabhatnak ki. A bejegyeztetéshez 15 nap áll rendelkezésre, ezután sújt le a NAV. Fontos tudni, hogy ez nem egyösszegű büntetés, később újra és újra kiszabhatja ezt az adóhatóság, ha a felhívásoknak nem tesz eleget az adott vállalat. A törvényben szerepel, hogy ebben az esetben már az előzőleg kirótt büntetés háromszorosát kell kiszabni, de legfeljebb 1 milliárd forintig mehet fel az összeg.

Érdekesség, hogy  azoknál a cégeknél, amelyek az előző évre nem nyújtottak be adóbevallást, a NAV 3 milliárd forintos vélelmezett adót állapít meg, azaz látható, hogy kifejezetten a Google-höz és a Facebookhoz hasonló gigavállalatokra céloznak ezzel. Ekkora összeget egy kis cég ugyanis aligha tudna kifizetni.

googleado

Sőt, azok sem ússzák meg, akik elmulasztják beküldeni a közzétételről szóló nyilatkozatot, ilyenkor az adóhatóság 500 ezer forintos bírságot szab ki. Ha ezután sem történik semmi, akkor a bírság automatikus összege hatalmasat ugrik, ilyenkor már 10 millió forinttal sújtják a vállalatot.

Egyelőre nem tudni, hogy a nagyvállalatok hogyan fogadják majd az új adót, de az biztos, hogy lesz miből kifizetniük. Csak hazánkban a Google és a Facebook a reklámpiac bevételeinek a nyolcadát gyűjti be anélkül, hogy egy forint adót is fizetne. Ez pedig a NAV szerint hátrányosan érinti a hazai vállalatokat és így versenytorzító hatása van.

Nagy kérdés azonban, hogy végül milyen sikerrel jár majd az új reklámadó, hiszen a NAV eddig is büntethetett volna, ám a hatóság mégsem élt ezzel a lehetőséggel. Sőt, az Uniós joggal is ütközik a most elfogadott rendelkezés, azaz biztosan lesz néhány kellemetlen mondata Brüsszelnek.

Forrás: Index, Kreatív



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés