Connect with us

Hirdetés

technokrata

A te gépeden van lopott szoftver?

Dotkom

A te gépeden van lopott szoftver?

Ha igen, akkor a magyar felhasználók népes táborához tartozol.

Hiába lettek egyre olcsóbbak az alkalmazások, még mindig sokan döntenek úgy, hogy “nem hivatalos forrásból” szerzik be a számukra szükséges applikációkat. A BSA legújabb, szoftverhasználatot vizsgáló globális felméréséből kiderült, hogy Magyarországon a telepített szoftverek 38 százaléka jogosulatlanul működik az eszközökön.

Az egyéni felhasználókra, rendszergazdákra és vállalkozókra kiterjedő kutatás rávilágított, hogy sokan igen kockázatos döntést hoznak egy illegális szoftver letöltése során, hiszen ezekben gyakran olyan kártevők foglalnak helyet, amik később biztos talajt nyújtanak egy esetleges kibertámadásnak. Ez pedig drága mulatság, a BSA szerint 2015-ben ezek a támadások 400 millió dolláros kárt okoztak.

A download button on a keyboard.

Persze azért van remény, hiszen 2013-ban még a szoftverek 43%-a volt illegális a világon, mára ez “csak” 39 százalék, azaz Magyarország egy kicsit jobb az átlagnál. Ettől függetlenül bőven van hova fejlődni, hiszen még most is vannak olyan, a biztonság szempontjából kritikus üzletágak (például a bankok is ilyenek) ahol továbbra is kétes forrásból beszerzett alkalmazásokat használnak.

Mindez persze nemcsak a rendszergazdákon múlik, a megkérdezett munkavállalók 26%-a ugyanis úgy nyilatkozott, hogy időközönként tölt fel nem engedélyezett szoftvert a gépére, ezzel is veszélyeztetve a hálózatot.

downloading

A jelentésből kiderült az is, hogy a legnagyobb arányban az ázsiai és csendes-óceáni térségben használnak licenc nélküli szoftvereket, itt 61% ezeknek a programoknak az aránya. Közép- és Kelet-Európában ez az arány 58%, míg a  közel-keleti és afrikai válaszadók 57 százaléka mondta azt, hogy van a gépén illegális applikáció.

Ennél jelentősen jobb a helyzet Nyugat-Európában, a térség programjainak “csak” 28 százaléka illegálisan letöltött. A leginkább becsületesek mégis az Egyesült Államokban élnek, ezen a piacon a válaszadók alig 17%-a mondta azt, hogy jogosulatlanul telepített szoftver is van a gépén.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés