Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új mikrobiológiai kutatás indult a HUN-REN BLKI-ban

ren

e-Egészségügy

Új mikrobiológiai kutatás indult a HUN-REN BLKI-ban

Új mikrobiológiai kutatás indult a HUN-REN BLKI-ban

Új mikrobiológiai kutatás indult a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben (HUN-REN BLKI) a vízi ökoszisztémák működésének megismerése céljával.

A kutatást a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat támogatásával kialakított modern molekuláris biológiai és mikrobiológiai laboratórium teszi lehetővé, ahol a kutatók tanulmányozni tudják a víz, az üledék és a mikroorganizmusok közötti kapcsolatrendszert.

A HUN-REN BLKI-ban az elmúlt néhány évben számos laboratórium megújult. Az egyik legnagyobb fejlesztés egy modern molekuláris biológiai és mikrobiológiai laboratórium kialakítása volt, amelynek korszerű berendezése magában foglal egy ‒ az oxigénmentes környezetben élő mikroorganizmusok vizsgálatára is alkalmas ‒ DG250 anaerob munkaállomást. A laboratóriumban lehetőség nyílik a víz, az üledék és a mikroorganizmusok közötti kapcsolatrendszer tanulmányozására, különösen az anyagcsere-folyamatok intenzitásának megismerésére.

A kutatók célja, hogy megértsék a vízi ökoszisztémák működését, azon belül pedig a mikrobiális közösségek szerepét. A HUN-REN BLKI-ban indult mikrobiológiai kutatás kiemelt hangsúlyt helyez a vízi környezetben élő fonalas gombaközösségek tanulmányozására is, ezzel egyedülálló kutatási irányt képvisel Magyarországon. A kutatók jelenleg a vízinövények és környezetük gombaközösségeinek megismerésére összpontosítanak, már több tucat fonalas gombát izoláltak főleg hínárnövényekből (sulyom, vízitök, tócsagaz stb.) származó mintákból. A közeljövőben az említett növények mikrobiális lebontásának vizsgálatát is tervezik.

A fejlesztés a HUN-REN támogatásával, „A Balaton parti zónájának limnológiai kutatása” című projekt keretében valósult meg.

Forrás: HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További e-Egészségügy

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés