Connect with us

technokrata

A te adataid is ellopták? Lehet, hogy most visszakaphatod!

computer_hacker

Dotkom

A te adataid is ellopták? Lehet, hogy most visszakaphatod!

Az adatlopás áldozatain segít a Kaspersky.

A Kaspersky Lab hozzáadott további 14 031 dekódoló kulcsot a noransom.kaspersky.com adattárhoz, lehetővé téve ezzel azon felhasználók számára, akik áldozatául estek a CoinVault és Bitcryptor támadásoknak, hogy egyetlen bitcoin váltságdíj fizetése nélkül kapják vissza adataikat.

A kulcsok és a Kaspersky Lab által kifejlesztett dekódoló alkalmazás a következő weboldalon érhetőek el ingyen: https://noransom.kaspersky.com.

2015 áprilisa óta mind a 14 755 kulcsot elérhetővé tették az áldozatok számára, akik így felszabadíthatják fájljaikat a Kaspersky Lab biztonsági szakértői által kifejlesztett alkalmazás segítségével. A holland nemzeti ügyészi hivatal szerezte meg a dekódoló kulcsokat a CoinVault parancs és vezérlő szervereiről. Szeptemberben a holland rendőrség letartóztatott két férfit a zsaroló vírus (ransomware) támadások gyanújával. Ezekkel a letartóztatásokkal és azzal a ténnyel, hogy az utolsó kulcsokat is kinyerték a szerverekből, végre eljött az ideje, hogy lezáruljon a CoinVault támadások ügye.

computer_hacker

A CoinVaulttal támadó kiberbűnözők több tízezer számítógépet próbáltak megfertőzni világszerte, a legtöbb áldozat Hollandiában, Németországban, az Egyesült Államokban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban volt. Összesen 108 ország felhasználói érintettek az ügyben. A bűnözők legalább 1500 Windows alapú számítógépet tudtak feltörni, bitcoint követelve a felhasználóktól fájljaik dekódolásához.

hacker4

A Kaspersky Lab a CoinVault első változatát 2014 májusában fedezte fel, majd később hozzájárult egy részletes analízishez az összes kapcsolódó rosszindulatú vírusmintáról egy, a holland rendőrség nemzeti high tech bűnüldözési egysége (NHTCU) és a holland nemzeti ügyészi hivatal által végzett közös nyomozásban. Ennek keretében az NHTCU és az ügyészség adatbázisokat szerzett meg a CoinVault ellenőrző és irányító szervereiről. Ezek a szerverek inicializációs vektorokat, kulcsokat és privát bitcoin tárcákat tartalmaztak, lehetővé téve a Kaspersky Lab és az NHTCU számára, hogy létrehozzanak egy speciális tárhelyet a dekódoló kulcsoknak: a https://noransom.kaspersky.com weboldalt.ASzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák