Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb módszer született agyunk feltérképezésére

Dotkom

Újabb módszer született agyunk feltérképezésére

A jövő orvosi szkennerei a legkülönfélébb betegségek alapos vizsgálatára is alkalmasak lehetnek, a stroke-tól kezdve az Alzheimer-kóron át egészen a depresszióig.

Napjainkban az MRI vizsgálatok 25-30 százaléka az agyra irányul. Ahogy a neurodegeneratív betegségeket célzó gyógyszerek egyre inkább rendelkezésre állnak, úgy a gyógyszerhasználat hatásainak fokozott vizsgálata is szükségessé válik. A GE Global Research laboratóriumában a tudósok most egy olyan új MRI berendezésen dolgoznak, amely egy nap páratlan felbontással mutathatja meg az agy mikrostruktúráját.

A kutatók az agyban található vízmolekulák mozgásának leképezését vizsgálják abban a reményben, hogy ily módon alaposabb betekintést nyerhetnek az agyi összeköttetések hálózatába, a kapcsolódások mibenlétébe és funkcionalitásába, mintegy megrajzolva az agy összeköttetési hálózattérképét. A jövő orvosi szkennerei a legkülönfélébb betegségek alapos vizsgálatára is alkalmasak lehetnek, a stroke-tól kezdve az Alzheimer-kóron át egészen a depresszióig. Érdemes megnézni a csapat által ez idáig készített felvételeket.


Bal oldali kép: a kép az agykéreg komplex összeköttetési mintázatának in vivo MRI mérését ábrázolja a fehérállományban található axonokba diffundált vízmolekulákon keresztül.
Jobb oldali kép: az agy diffúziós traktográfiája, a hosszú fehérkéreg kötegek megjelenítése (piros: jobb-bal, zöld: elüső-hátulsó rész, kék: fent-lent).
Az adatokat a 3 Tesla MRI szkenner (MR750) segítségével nyerték és dolgozták fel ún. diffúziós spektrum képalkotást használva, és a folyamatot a GE globális kutatásfejlesztési csoport által kifejlesztetett kompressziós érzékelő gyorsította meg. Vezető kutatók: Luca Marinelli, Ek Tsoon Tan (Forrás: GEreports.com)



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés