Connect with us

Újabb módszer született agyunk feltérképezésére

Dotkom

Újabb módszer született agyunk feltérképezésére

A jövő orvosi szkennerei a legkülönfélébb betegségek alapos vizsgálatára is alkalmasak lehetnek, a stroke-tól kezdve az Alzheimer-kóron át egészen a depresszióig.

Napjainkban az MRI vizsgálatok 25-30 százaléka az agyra irányul. Ahogy a neurodegeneratív betegségeket célzó gyógyszerek egyre inkább rendelkezésre állnak, úgy a gyógyszerhasználat hatásainak fokozott vizsgálata is szükségessé válik. A GE Global Research laboratóriumában a tudósok most egy olyan új MRI berendezésen dolgoznak, amely egy nap páratlan felbontással mutathatja meg az agy mikrostruktúráját.

A kutatók az agyban található vízmolekulák mozgásának leképezését vizsgálják abban a reményben, hogy ily módon alaposabb betekintést nyerhetnek az agyi összeköttetések hálózatába, a kapcsolódások mibenlétébe és funkcionalitásába, mintegy megrajzolva az agy összeköttetési hálózattérképét. A jövő orvosi szkennerei a legkülönfélébb betegségek alapos vizsgálatára is alkalmasak lehetnek, a stroke-tól kezdve az Alzheimer-kóron át egészen a depresszióig. Érdemes megnézni a csapat által ez idáig készített felvételeket.


Bal oldali kép: a kép az agykéreg komplex összeköttetési mintázatának in vivo MRI mérését ábrázolja a fehérállományban található axonokba diffundált vízmolekulákon keresztül.
Jobb oldali kép: az agy diffúziós traktográfiája, a hosszú fehérkéreg kötegek megjelenítése (piros: jobb-bal, zöld: elüső-hátulsó rész, kék: fent-lent).
Az adatokat a 3 Tesla MRI szkenner (MR750) segítségével nyerték és dolgozták fel ún. diffúziós spektrum képalkotást használva, és a folyamatot a GE globális kutatásfejlesztési csoport által kifejlesztetett kompressziós érzékelő gyorsította meg. Vezető kutatók: Luca Marinelli, Ek Tsoon Tan (Forrás: GEreports.com)Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő