Connect with us

technokrata

A Google segít feltérképezni az emberi agyat

google

Tudomány

A Google segít feltérképezni az emberi agyat

A Google segít feltérképezni az emberi agyat

A Google az emberi agy nagyjából 1 köbmilliméteréről készített háromdimenziós térképet, de már ez is óriási mennyiségű adatot eredményezett.

Az emberi agy egy apró darabkájának eddigi legrészletesebb térképét készítette el a Google. A keresőóriás 50 ezer idegsejtet vett górcső alá, hogy aztán a több százmillió dendrittel – az idegsejtek nyúlványaival – és a mintegy 130 millió szinapszissal (a sejtek közötti kapcsolódási helyekkel) együtt háromdimenzióban ábrázolja azokat. A szkennelés során mintegy 1,4 petabájt adat keletkezett, ami egy hagyományos számítógép tárolókapacitásának mintegy hétszázszorosa.

Viren Jain, a Google Research egyik kutatója szerint a most kinyert adatkészlet olyan nagy, hogy minden részére nem is tudtak még figyelmet fordítani. Szerinte mindez olyan, mint az emberi genom, amit 20 év alatt sikerült teljesen feltérképezni.

A projekt akkor kezdődött, amikor a Harvard Egyetem tudósa, Jeff Lichtman és csapata lehetőséget kapott rá, hogy egy 45 éves nő agyának egy apró részét tanulmányozza. A nő epilepsziában szenvedett, amit gyógyszerekkel már nem lehetett kezelni, ezért megműtötték, hogy eltávolítsák hippokampusza bal oldalát. A beavatkozás során némi egészséges szövetet is ki kellett metszeniük az orvosoknak.

Ezt kezdte el vizsgálni a csapat: a mintát hosszas előkészítés után 30 nanométer vékonyságú szeletekre vágták, hogy jobban tanulmányozhassák azt az elektromikroszkóp segítségével. Ezekből a szeletekből állította össze a Google a háromdimenziós térképet.

Jain szerint a most létrehozott térkép a teljes emberi agy körülbelül egy köbmilliméteres részét jelenti, amit egy MRI-vizsgálat során a számítógép egyetlen pixelként ábrázolna.

“A Google által alkotott kép rengeteg izgalmas dolgot rejthet, a tudósok pedig már találtak is egy érdekességet.”

Eddig úgy gondolták, hogy ha egy idegsejt dendritje egy másik közelében van, akkor egy, legfeljebb 2-4 szinapszist alkothat vele. Ehhez képest viszont találtak olyanokat is, amelyek között 20 szinapszis van.

Forrás: HVG

További Tudomány

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

apple

SmartWatch

Az új Apple Watch gyakorlatilag olyan, mint a régi

2022. augusztus 12. péntek
polikarbonát

Smart home

Amit a polikarbonát lemez használatáról tudni kell

2022. augusztus 12. péntek
TE Connectivity
casio

SmartWatch

A motorsportok szerelmeseinek szánták ezeket az órákat

2022. augusztus 4. csütörtök
mobilfox

Kütyük

Teljesen megújult a Mobilfox

2022. augusztus 2. kedd

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu