Connect with us

technokrata

Félmillió dollár helyett csak 15 ezret követelnek a kolozsvári hekkertől

Butyka Róbert

Dotkom

Félmillió dollár helyett csak 15 ezret követelnek a kolozsvári hekkertől

Butyka Robi még tavaly törte fel a NASA szerverét, először fél millió dollár megfizetésre kötelezték. Ez most 15 ezer dollárra mérsékelték.

A Kolozsvári Táblabíróság jogerős végzése értelmében a követelt fél millió dollár helyett csak 15 ezer dollár kártérítést kell fizetnie az Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala (NASA) informatikai rendszerét feltörő Butyka Róbert kolozsvári hackernek. A szerdai bírósági végzést a Ziua de Cluj napilap közölte csütörtökön internetes oldalán. A végzés szerint a táblabíróság törli az 584 ezer dolláros kártérítésről hozott alapfokú ítéletet, és csak 15 ezer dolláros kártérítést ítél meg a büntetőperben polgári peres félként részt vevő NASA-nak.

hacker_butyka_robert

Butyka ügyvédje a kolozsvári lapnak elmondta, a NASA semmilyen dokumentummal nem támasztotta alá a félmillió dolláros kárigényét, és tudomása szerint biztosítással is rendelkezett a hackertámadásokból származó kár esetére. A világhálón Iceman fedőnevet használó kolozsvári hackerre a NASA feljelentése alapján csaptak le a román hatóságok 2011. november 16-án. A vád szerint a fiatalember 2010 decemberében behatolt a NASA informatikai rendszerébe, ott megváltoztatta a jelszavakat, és olyan mértékű károkat okozott, amelyek helyreállításához az amerikai szakemberek fél éves munkájára volt szükség. A romániai lapok szenzációként közölték, hogy a nem mindennapos hackeri teljesítményt elérő 26 éves fiatalember mindössze kilenc osztályt végzett.

A magyar nevű hackert tettéért januárban három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Kolozsvári Bíróság. A per a NASA-nak fizetendő kártérítés ügyében folytatódott. (MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő