Connect with us

technokrata

Ilyen egy 27 ezer dolláros Instagram hiba

instagram

App

Ilyen egy 27 ezer dolláros Instagram hiba

Ilyen egy 27 ezer dolláros Instagram hiba

​A Meta 27 ezer dollárt fizetett egy etikus hackernek, amiért az egy igen súlyos sérülékenységre világított rá az Instagram kapcsán.

A Facebook már évek óta sikeresen működteti a hibavadász programját, amelynek keretében a biztonsági kutatók különféle sérülékenységeket jelezhetnek a cég egyes szolgáltatásaival kapcsolatban. A szabályoknak megfelelő hibabejelentésekért pedig jutalom jár, olykor nem is kevés. A program indulása óta az etikus hackerek összesen több mint 16 millió dollárt kerestek a program keretein belül. Csak 2022-ben kétmillió dollárt fizetett a Meta a biztonsági kutatóknak a különféle biztonsági rések feltárásáért.

A napokban egy olyan sebezhetőségről hullt le a lepel, amelynek felfedezője 27 ezer dollár jutalomban részesült. Gtm Manoz biztonsági kutató még 2022 szeptemberében kezdte vizsgálni az Instagramot, illetve annak azon oldalát (Meta Accounts Center), amelyen a felhasználók a fiókjaikat kezelheti. Ott adhatják meg az e-mail címüket, telefonszámukat, valamint lehetőségük van az Instagram és a Facebook fiókjaik összekapcsolására. Biztonsági szempontból tehát egy meglehetősen érzékeny oldalról van szó.

Manoz a vizsgálódása során arra lett figyelmes, hogy amikor a Meta oldalán módosítja az e-mail címét, illetve a telefonszámát, akkor az e-mailben vagy SMS-ben megérkező megerősítő kód megadására szolgáló felület egy súlyos hiányossággal rendelkezik. Az derült ki ugyanis, hogy a megerősítő kód ellenőrzésére szolgáló oldal semmiféle határt nem szab az érvénytelen próbálkozások számának, így adott esetben a hatjegyű kódot bárki végig próbálgathatja. Mindez azt jelenti, hogy a fejlesztők nem foglalkoztak a brute force támadások elleni védelem kialakításával.

A sebezhetőségnek leginkább az volt a kockázata, hogy ha egy feketekalapos hacker azt nekilátott kihasználni, akkor az áldozata telefonszámát több kevesebb próbálgatás után hozzá tudta kapcsolni a saját fiókjához, miközben a Meta rendszere – biztonsági okok miatt – a telefonszám jogos tulajdonosának fiókjából eltávolította a számot, illetve ezzel együtt az SMS-es kétfaktoros azonosítást is kikapcsolta. Igaz ugyan, hogy erről a felhasználó e-mailes értesítést kapott, de akkor már a telefonszámával történő visszaélések kezdetüket vehették volna.

A Facebook októberben megszüntette a biztonsági rést, és az említett felületet ellátta a megfelelő védelemmel. Egyúttal pedig nagyra értékelte a kutató munkáját, hiszen az odaítélhető legnagyobb összegű jutalmat nyújtotta át Manoz számára.

Forrás: Biztonságportál


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További App

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu