Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tovább erősödött az IVSZ szolgáltatói szerepe

Dotkom

Tovább erősödött az IVSZ szolgáltatói szerepe

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) legnagyobb sikerének azt tartja, hogy érezhetően növekedett a súlya, erősödött lobbi- és érdekérvényesítő ereje a kormányzattal és a társszervezetekkel való együttműködésben.

Közös munkával sikerült elérniük, hogy az ikt-szektort érintő fontos kérdésekben szakmai tanácsadóként előzetesen kikérik a szervezet véleményét, javaslataik, ajánlásaik számos esetben meghallgatásra és megfontolásra kerültek. Az IVSZ műhelymunkájának gerincét az ajánlások, javaslatok készítése mellett hazai és nemzetközi projektjeik alkotják, melyek révén megerősödött a szövetség szolgáltatói szerepe. Az ikt-szektorhoz tartozó cégek, valamint a kormányzat számára nyújtott szolgáltatásaik hasznos és megbízható információs bázist és értéket teremtenek – véli az IVSZ.

1. Az elmúlt év kiemelt hazai projektjeiNemzeti technológiai platformok megalakulásaA nemzeti technológiai platformok célja, hogy hosszú távú nemzeti k+f és iparági stratégiát készítsenek az adott terület számára, valamint elősegítsék az érdekeltek összefogását, közös k+f és innovációs fejlesztések elindítását, az ehhez szükséges források teremtését. A 2007-ben elkezdett előkészítő munka után 2008-ban hat formálódó platform is támogatást nyert az NKTH-tól, ebből kettőben, a szoftver és szolgáltatások (NESSI Magyarország NTP), illetve a beágyazott rendszerek (Artemis Magyarország NTP) témájában formálódó platformban az IVSZ alapvető szerepet játszik, míg négy másikban – a Mobilitás és multimédia (MM NTP), az ambiens rendszerek (eVITA NTP), az integrált mikro- és nanorendszerek (IMNTP), valamint a kreatív iparágak (KIP NTP) területén – aktív partneri szerepe van.

Titán programMegkezdte munkáját a MEFIT (Magyar-EU Fejlesztési Igazgatótanács), melynek célja a hazai informatikai oktatás megreformálására irányuló Titán program támogatása. A program fő célkitűzései között szerepel az ikt-szektor sokrétű szakemberhiányának mérséklése a piac igényeinek megfelelő, magas szinten és diverzifikáltan kiképzett it-szakemberek révén, ezáltal segítve a hazai ikt-intenzív gazdaság versenyképességének növekedését.

A hazai ikt-piac átfogó piaci felméréseAz IVSZ megbízásából az IDC harmadik alkalommal készítette el piaci felmérését, amely a magyar informatikai iparág átfogó elemzése mellett – 2008-ban első alkalommal – magában foglalta a távközlési szolgáltatások piacának elemzését is. Az IVSZ ikt-piaci tanulmánya a 2007. évi magyarországi informatikai piac, illetve a távközlési szolgáltatási piac méretét, szerkezetét és az előző évhez hasonlított alakulását tárgyalja. A kutatás a gyakorlathoz illeszkedő technológiai – nyolc hardver-, tizenhárom szoftver- és három önálló tanácsadási – szegmens szerinti bontásban elemzi a piacot. Útjára indították másik nagy elemző projektjüketm az it-biztonsági kutatást, melyben a magyarországi it-biztonsági piac egészére vonatkozó, megbízható adatok előállítása volt a cél.

VédjegyA minőségi szolgáltatásokat nyújtó hazai informatikai vállalkozásokat szeretnék versenyelőnyhöz juttatni a tanúsító védjegy alapításával. A tanúsítás célja a szervezeti tagsághoz kapcsolódó kötelékek erősítése, a kiváló minőségű tevékenységet végző informatikai vállalkozások elismerése, illetve ösztönzése az informatikai szolgáltatásminőség folyamatos fejlesztésére, a vállalkozói szemlélet, a szervezeti és üzleti kultúra erősítése a tagszervezetek körében. Az IVSZ célja továbbá, hogy a védjeggyel rendelkező cégek pozitív megkülönböztetést kapjanak az informatikai piacon, a szolgáltatásokkal kapcsolatos minőségi kritériumok meghatározásával pedig a megrendelői elvárásokat kívánják pozitív irányba befolyásolni. Reményeik szerint mindez közvetetten az informatikai piac védelmét, szabályozottságának, elismertségének erősítését szolgálhatja. A műhelymunkálatok befejeződésével a Védjegy 2009 elejétől lesz pályázható.2. Az elmúlt év főbb nemzetközi projektjeiSFERA projektA távoli, elmaradott régiók szélessávú lefedettségét műholdas, illetve hibrid vezeték nélküli technológiákkal megoldani szándékozó Structural Funds for the European Research Area (SFERA) projekt a második évébe lépett 2008-ban. A legkorszerűbb vezeték nélküli összekapcsolási és kétirányú kommunikációra is alkalmas műholdas technológiák feltérképezését követően a projekt üzleti modellekre vonatkozó ajánlásokat készít az elmaradott régiók számára a digitális megosztottság csökkentése érdekében. Az IVSZ egyik legfontosabb feladata az, hogy a strukturális alapok keretében rendelkezésre álló forrásokra, az összeurópai stratégiai célokra és már létező bevált szélessávú megoldásokra felhívja a régiók képviselőinek figyelmét.

ICTtrain projektAz IVSZ által koordinált ICTtrain projekt célja elsősorban négy kelet-közép-európai (bolgár, horvát, román, török) ikt-szövetség és tagjainak felkészítése az uniós jogszabályi környezetben való működésre, másodsorban pedig az iparági szövetségek (így az IVSZ) továbbképzése az EU-s környezetben való érdekérvényesítésre.3S (software, service, strategy)A 2008-as év a 3S projekt szempontjából kiemelkedően fontos volt, hiszen év végére készült el a projekt legfontosabb eredményeként is megfogalmazható stratégiai dokumentum, amely az EU-térség hosszú távú szoftver- és szoftverszolgáltatási (S&S) stratégiájához való hozzájárulást tartalmazza. A dokumentum elkészülése érdekében számos workshopot (melyek közül kiemelendő az áprilisi budapesti workshop), illetve szakértői tanácskozást szerveztek a partnerek annak érdekében, hogy széles körű konszenzuson alapuló, valóban az érintett európai szakmai közösség álláspontját képviselő dokumentum szülessen. nA nemzeti technológiai platformok célja, hogy hosszú távú nemzeti k+f és iparági stratégiát készítsenek az adott terület számáraAz ikt-szektort érintő fontos kérdésekben szakmai tanácsadóként előzetesen kikérik a szervezet véleményét, javaslataik, ajánlásaik számos esetben meghallgatásra és megfontolásra kerültek



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés