Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mit rejt a nyári levélszemét?

Dotkom

Mit rejt a nyári levélszemét?

Egyre kevesebb képes spam támad, viszont elönti az embereket a PDF-es és elektronikus üdvözlőkártyás kéretlen e-mail.

A júliusi spam-tevékenységek összességében követik a korábbi hónapokban megfigyelteket, azonban az alkalmazott technikák egyértelmű változást mutatnak. Az image spamek aránya továbbra is csökken, arányuk csak 8 százalékot ért el, ami minden eddiginél alacsonyabb érték. Az image spamek aránya a legmagasabb értéket januárban érte el, ekkor a Symantec adatai szerint az összes kéretlen levél mintegy 52 százaléka volt ilyen.

Azonban a PDF dokumentumokat tartalmazó kéretlen levelek egyre nagyobb gyakorisággal fordulnak elő, arányuk 2 és 8 százalék között mozgott júliusban. Gyakorivá válásukat a Symantec már júniusban jelezte, az image spamek visszaszorulásával egyidőben, ami a Symantec szakemberei szerint arra utal, hogy a biztonsági szoftverek gyártói sikerrel vették fel a harcot az image spamek ellen. Ugyanakkor a képalapú kéretlen levelek küldői nem tűntek el, hanem új technikákat alkalmaznak, ennek egyik eredménye a PDF spamek egyre növekvő elterjedése is.

Új trendnek számít a ZIP és Excel fájlokat használó kéretlen levelek özöne is, a szakemberek szerint viszonylag könnyen felismerhetőek a hasonló e-mailek, mivel csatolt dokumentumot tartalmaznak. Emellett továbbra is népszerű az üdvözlőkártya spam, amely közli a címzettel, hogy valaki elektronikus üdvözletet küldött számára, melyet a linkre kattintva tekinthet meg. Mivel a link nem egy védett IP címre mutat, így könnyen felismerhető, hogy nem egy ismert és megbízható e-card oldaltól érkezett az értesítés, így elkerülhető, hogy a linkre kattintva trójai programok települjenek a gépre. A Symantec adatai szerint csak júliusban mintegy 250 millió hasonló kéretlen levél landolt a felhasználók postafiókjaiban világszerte. A cég adatai szerint a teljes e-mail forgalom 66 százalékát tették ki a spamek júliusban, ami megfelel a korábbi hónapokban megfigyelt arányoknak.

A jelentés szerint az alábbi kategóriákba tartozó spamek fordultak elő világszerte leggyakrabban júliusban:
– Termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 28%
– Pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre” befektetésekre hívják fel a figyelmet: 18%
– Internet spamek, amelyek internetes vagy számítógépes szolgáltatásokat, termékeket ajánlanak: 17%
– Egészségügyi spamek, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek: 13%
– Scamek aránya: 9%

A spamek eredetét vizsgálva a még májusban kialakult sorrend tapasztalható továbbra is a kontinensek között: 1. Észak-Amerika, 2. Európa, 3. Ázsia, 4. Dél-Amerika, 5. Ausztrália/Óceánia, 6. Afrika.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés