Connect with us

technokrata

Mit rejt a nyári levélszemét?

Dotkom

Mit rejt a nyári levélszemét?

Egyre kevesebb képes spam támad, viszont elönti az embereket a PDF-es és elektronikus üdvözlőkártyás kéretlen e-mail.

A júliusi spam-tevékenységek összességében követik a korábbi hónapokban megfigyelteket, azonban az alkalmazott technikák egyértelmű változást mutatnak. Az image spamek aránya továbbra is csökken, arányuk csak 8 százalékot ért el, ami minden eddiginél alacsonyabb érték. Az image spamek aránya a legmagasabb értéket januárban érte el, ekkor a Symantec adatai szerint az összes kéretlen levél mintegy 52 százaléka volt ilyen.

Azonban a PDF dokumentumokat tartalmazó kéretlen levelek egyre nagyobb gyakorisággal fordulnak elő, arányuk 2 és 8 százalék között mozgott júliusban. Gyakorivá válásukat a Symantec már júniusban jelezte, az image spamek visszaszorulásával egyidőben, ami a Symantec szakemberei szerint arra utal, hogy a biztonsági szoftverek gyártói sikerrel vették fel a harcot az image spamek ellen. Ugyanakkor a képalapú kéretlen levelek küldői nem tűntek el, hanem új technikákat alkalmaznak, ennek egyik eredménye a PDF spamek egyre növekvő elterjedése is.

Új trendnek számít a ZIP és Excel fájlokat használó kéretlen levelek özöne is, a szakemberek szerint viszonylag könnyen felismerhetőek a hasonló e-mailek, mivel csatolt dokumentumot tartalmaznak. Emellett továbbra is népszerű az üdvözlőkártya spam, amely közli a címzettel, hogy valaki elektronikus üdvözletet küldött számára, melyet a linkre kattintva tekinthet meg. Mivel a link nem egy védett IP címre mutat, így könnyen felismerhető, hogy nem egy ismert és megbízható e-card oldaltól érkezett az értesítés, így elkerülhető, hogy a linkre kattintva trójai programok települjenek a gépre. A Symantec adatai szerint csak júliusban mintegy 250 millió hasonló kéretlen levél landolt a felhasználók postafiókjaiban világszerte. A cég adatai szerint a teljes e-mail forgalom 66 százalékát tették ki a spamek júliusban, ami megfelel a korábbi hónapokban megfigyelt arányoknak.

A jelentés szerint az alábbi kategóriákba tartozó spamek fordultak elő világszerte leggyakrabban júliusban:
– Termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 28%
– Pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre” befektetésekre hívják fel a figyelmet: 18%
– Internet spamek, amelyek internetes vagy számítógépes szolgáltatásokat, termékeket ajánlanak: 17%
– Egészségügyi spamek, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek: 13%
– Scamek aránya: 9%

A spamek eredetét vizsgálva a még májusban kialakult sorrend tapasztalható továbbra is a kontinensek között: 1. Észak-Amerika, 2. Európa, 3. Ázsia, 4. Dél-Amerika, 5. Ausztrália/Óceánia, 6. Afrika.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd