Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan védjük meg pénzünket?

Dotkom

Hogyan védjük meg pénzünket?

SSL tanúsítvánnyal az adathalászat ellen.

Korunk egyik legveszélyesebb internetes bűnözési formája az adathalászat, más néven phishing, amely a hazai pénzintézeteket sem kíméli. Korábban az OTP, a Raiffeisen Bank, és a Szigetvári Takarékszövetkezet, az elmúlt héten pedig a Budapest Bank és az Erste Bank ügyfelei estek áldozatul a csalók támadásának, akik általában valós cégek nevében küldött e-mail segítségével hamis weboldalra irányítják a felhasználókat, hogy ott megszerezhessék az adott rendszer (internet bank, webáruház) használatához szükséges személyes adataikat. A hitelesítés-szolgáltatással és PKI rendszerintegrátor feladatokkal foglalkozó NetLock szerint az adathalászok ellen egyetlen védekezés létezik, az SSL (Secure Socket Layer) tanúsítványok használata, mivel ezek segítségével garantáltan megállapítható a weboldal valódisága.

Az SSL tanúsítvány a webes felületen működtetett elektronikus adattovábbítás biztonságossá tételére alkalmazott hitelességi bizonyítvány, amely megakadályozza, hogy pl. egy internetbankban, vagy akár egy internet áruházban tranzakciót végző ügyfél bármilyen adata illetéktelenül megszerezhető legyen. SSL-lel gyakorlatilag minden böngésző és webkiszolgáló együttműködik, jelenlétére az állapotsávon megjelenő zárt lakat ikonja, illetve az URL címben található http:// előtag helyett szereplő https:// előtag utal.

A korábban említett pénzintézetek honlapját szinte teljesen lemásolták a phisherek, majd az intézmények nevében küldtek e-mailt, amelyben a gyanútlan felhasználókat egy valósnak tűnő weboldalra irányították, ahol személyes adataik megadását kérték tőlük. A hamis weblap szinte ugyanúgy működik, mint a valódi, így a tapasztalatlanabb felhasználók könnyen csapdába eshetnek, és mire észbe kapnak már túl késő. A hamis weboldalt azonban meg lehet különböztetni a valóditól.

„A csalók elleni küzdelem valódi alternatíváját természetesen az SSL technológia egy fejlettebb változata, a Magyarországon még kevésbé alkalmazott kliens autentikációs SSL jelentené, ugyanis e technológia használatával a felhasználók user név és password megadása nélkül, csupán tanúsítványukkal is bejelentkezhetnek a szolgáltatók oldalaira, így a csalók nem tudnak hozzáférni személyes adataikhoz.” – mondta Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés