Connect with us

technokrata

Hogyan védjük meg pénzünket?

Dotkom

Hogyan védjük meg pénzünket?

SSL tanúsítvánnyal az adathalászat ellen.

Korunk egyik legveszélyesebb internetes bűnözési formája az adathalászat, más néven phishing, amely a hazai pénzintézeteket sem kíméli. Korábban az OTP, a Raiffeisen Bank, és a Szigetvári Takarékszövetkezet, az elmúlt héten pedig a Budapest Bank és az Erste Bank ügyfelei estek áldozatul a csalók támadásának, akik általában valós cégek nevében küldött e-mail segítségével hamis weboldalra irányítják a felhasználókat, hogy ott megszerezhessék az adott rendszer (internet bank, webáruház) használatához szükséges személyes adataikat. A hitelesítés-szolgáltatással és PKI rendszerintegrátor feladatokkal foglalkozó NetLock szerint az adathalászok ellen egyetlen védekezés létezik, az SSL (Secure Socket Layer) tanúsítványok használata, mivel ezek segítségével garantáltan megállapítható a weboldal valódisága.

Az SSL tanúsítvány a webes felületen működtetett elektronikus adattovábbítás biztonságossá tételére alkalmazott hitelességi bizonyítvány, amely megakadályozza, hogy pl. egy internetbankban, vagy akár egy internet áruházban tranzakciót végző ügyfél bármilyen adata illetéktelenül megszerezhető legyen. SSL-lel gyakorlatilag minden böngésző és webkiszolgáló együttműködik, jelenlétére az állapotsávon megjelenő zárt lakat ikonja, illetve az URL címben található http:// előtag helyett szereplő https:// előtag utal.

A korábban említett pénzintézetek honlapját szinte teljesen lemásolták a phisherek, majd az intézmények nevében küldtek e-mailt, amelyben a gyanútlan felhasználókat egy valósnak tűnő weboldalra irányították, ahol személyes adataik megadását kérték tőlük. A hamis weblap szinte ugyanúgy működik, mint a valódi, így a tapasztalatlanabb felhasználók könnyen csapdába eshetnek, és mire észbe kapnak már túl késő. A hamis weboldalt azonban meg lehet különböztetni a valóditól.

„A csalók elleni küzdelem valódi alternatíváját természetesen az SSL technológia egy fejlettebb változata, a Magyarországon még kevésbé alkalmazott kliens autentikációs SSL jelentené, ugyanis e technológia használatával a felhasználók user név és password megadása nélkül, csupán tanúsítványukkal is bejelentkezhetnek a szolgáltatók oldalaira, így a csalók nem tudnak hozzáférni személyes adataikhoz.” – mondta Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák