Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows Vista: hivatalosan is elérhetővé vált

Dotkom

Windows Vista: hivatalosan is elérhetővé vált

Tegnaptól megvásárolható a Microsoft új operációs rendszere.

Öt és fél év fejlesztés után tegnap végre hivatalosan is útjára indult a Windows Vista. A Microsoft következő generációs operációs rendszerének első „alapköveit” még 2001 májusában rakták le, és amint arról mi is beszámoltunk, a fejlesztés majdnem az utolsó pillanatig tartott (sőt, kis csúszás is borzolta a kedélyeket egy hónappal ezelőtt). Nem lustaságból nem készült tehát az OS, melynek az eredeti tervek szerint már 2003-ban meg kellett volna jelennie. Az évekkel későbbi debütálás egyik fő okának a Windows XP biztonságával kapcsolatos problémák tekinthetők – a Microsoft a Megbízható Számítástechnika Kezdeményezés (Trustworthy Computing Initiative – 2002-es hírünk) révén szoftvereinek az online támadásokkal szembeni védettségét kívánta fokozni. Ez a lépés azonban jelentős fejlesztői erőket vont el a korábban Longhorn kódnevű új operációs rendszertől.

A hivatalos bejelentés igazából csak amolyan „fél győzelem”, hiszen november 30-án csak a vállalatoknak, gazdálkodó szervezeteknek tette elérhetővé a Microsoft a Windows Vistát (ezen változatok: Business, Enterprise és Ultimate). Az otthoni felhasználóknak azonban egészen januárig kell várni, akkor vásárolhatják csak meg az első példányokat. Az Egyesült Államokban úgy próbálják meg a karácsonyi vásárlási láz számítástechnikát érintő részét felpörgetni, hogy azok számára, akik eredeti Windows XP-vel veszik meg új PC-jüket, egy kupont adnak, mellyel 2007 tavaszán ingyen lecserélhetik Windows Vistára az operációs rendszert. Sajnos hasonló kezdeményezés hazánkban nem zajlik.

A Forrester Research piackutató intézet szerint a hatalmas reklámkampánynak – a Microsoft közlése szerint minden korábbinál több pénzt fognak áldozni az új operációs rendszer népszerűsítésére (emlékeztetőül: a Windows XP 1 milliárd dollárt kapott Redmond büdzséjéből) – köszönhetően a vállalati piac relatíve gyorsan adoptálni fogja az új szoftvert. Megjelenését követő egy évben mintegy 34 százalékos elterjedtséget sejtet az európai és észak-amerikai piacokon a PC-s beszerzések tekintetében vállalati döntéshozóknak tekintett céges vezetők felmérésre adott válasza. Vagyis a vállalatok ekkora része kezd bele az átállási tervbe (ami nem jelenti automatikusan azt, hogy ezen cégeknél mindenhova fel is települ a Vista). Ez körülbelül 10-20 százalékos valós átállást jelent majd.

Vállalati szinten három dologtól függ az új operációs rendszer alkalmazása. Először is az adott cég által alkalmazott szoftverek felkészültségétől (alkalmazás-kompatibilitási vizsgálatok, fejlesztések stb.). Másodsorban a PC-k frissítési ciklusától, azaz attól, hogy a gazdálkodó szervezetek mikor ítélik úgy: le kell cserélni a hardverparkot. A harmadik tényező pedig a PC fejlesztések relatív fontossága a többi kulcs IT-feladathoz képest. Hiszen mind az idő, mind a pénz véges erőforrás egy cégnél, így rangsorolnia kell, hogy mely feladatokra koncentrál.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés