Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobil processzor asztali PC-ben

Dotkom

Mobil processzor asztali PC-ben

Az Asus hivatalosan is útjára bocsátotta speciális átalakítóját, amivel Pentium M processzorokat helyezhetünk desktop számítógépekbe.

Az Intel Centrino technológiája különösen sikeres lett a notebookra vágyók körében, és ebben jelentős szerepet játszott a három alapelem (processzor, chipkészlet, wireless chip) közül a Pentium M lapkák alacsony energiafogyasztása. Szemben ugyanis az asztali Pentium 4-es CPU-kkal, a kezdetben Banias, majd később Dothan magos processzorok alacsony órajelen működnek, esetükben ugyanis a chipgyártó nem a működési frekvencia drasztikus emelésével fokozta a teljesítményt.

Az alacsonyabb órajel kisebb melegedést is jelent, ez pedig halkabb hűtéshez vezethet. A desktop PC-kkel a versenyt különösebb probléma nélkül álló Pentium M-ek után így megnőtt az igénye az asztali számítógép-tulajdonosoknak is. Igen ám, de a Socket 478-cal bíró alaplapokba nem illeszthető bele a 479 kivezetéssel (lábbal) rendelkező Pentium M processzor. A helyzet persze nem reménytelen, pusztán szükség van egy speciális átalakítóra – amit a Socket 478-as alaplapokba illesztve megmenekülhetünk az új motherboard vásárlásának rémétől.

Az Asus a napokban hivatalosan is útjára engedte az általa CT-479 jelzéssel illetett átalakítót, mely durván 50 dolláros áron vásárolható meg. Ha ehhez hozzávesszük, hogy maga a Pentium M sem olcsó, akkor kitalálható, hogy a csöndes, alacsony fogyasztású desktop PC-nek bizony komoly ára van. Igaz, egy Celeron M-mel már jóval kedvezőbb árfekvés érhető el.

Egyelőre csak a következő alaplapokkal használható együtt: Asus P4P800 SE, Asus P4P800-VM és Asus P4C800-E Deluxe. Az alábbi processzorokat támogatja: Dothan 1,5G Hz – 2,26+ GHz, Banias 1,3 GHz – 1,7+ GHz, Celeron M 1,2 GHz – 1,7+ GHz.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés