Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újult erő a másolásvédett CD-k piacán – nehéz idők következnek a zenehallgatók számára?

Dotkom

Újult erő a másolásvédett CD-k piacán – nehéz idők következnek a zenehallgatók számára?

Két, a digitális anyagok másolásvédelmében élenjáró cég egyesült kedden, aminek következtében felgyorsulhat a másolásvédett lemezek piacra kerülése.

A Macrovision nevű kaliforniai cég megvásárolta az izraeli Midbar Techet – mindkét vállalat élenjár a másolásvédelmi eljárások megvalósításában. Indoklásuk szerint a különböző védelmek egységesítése mellett azt is elérhetőnek tartják, hogy az eddig meglehetősen szkeptikus felhasználók elfogadják végre a védett CD-ket. Elemzők szerint erre van is esély, de azt is hangsúlyozták, hogy ez nem fog bekövetkezni egyik napról a másikra.

A Gartner kutatási részlegének igazgatója elmondta, hogy a különböző másolásvédelmi technológiák közel egy időben jelentek meg, aminek az lett a következménye, hogy a nagy kiadók külön-külön más és más eljárásokat alkalmaztak. Nem alakulhatott ki egy egységes szabvány, amire pedig az elemzést végző cég szerint ezen piacnak nagy szüksége van – ezt hozhatja el az egyesülés.

Mit hoz a jövő?

Két formátumban kerül majd fel a zene a korongokra – közölték jövő évi terveiket a cégek. Elmondásuk alapján egyszer rajta lesz eredeti minőségben a zene, egyszer pedig olyan formában, amit számítógépekben lehet majd használni. Így a CD-k bárhol meghallgathatók lesznek (még akár hordozható MP3 lejátszókban is), viszont másolásukra nem nyílik lehetőség.

A Midbar Cactus Data Shield nevű védelmi eljárása már idáig is 45 milliónál több CD-re került fel – az egyesülésnek köszönhetően ez a szám vélhetően jelentősen megnövekszik. Ezzel természetesen a Macrovision ázsiója is emelkedik – ez utóbbi egyébként fontolgatja a TTR Technoliges (a SafeAudio kifejlesztője) megvásárlását is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés